Közélet

Szegedi és újvidéki kutatók közösen vették fel a harcot a gyomorrákot okozó baktériummal + FOTÓK

Szegedi és újvidéki kutatók közösen vették fel a harcot a gyomorrákot okozó baktériummal + FOTÓK

2015. február 20., péntek
Szegedi és újvidéki kutatók közösen vették fel a harcot a gyomorrákot okozó baktériummal + FOTÓK
kutatasi_program_sajtaj07kf (1)

A gyomorfekély és a gyomorrák egyik fő kiváltó oka a helicobacter pylori baktérium, melynek kezelésére nyújt alternatívát az SZBK és az Újvidéki Egyetem közös munkacsoportjának növényi alapú gyógymódja. A 18 hónapos projekt rendkívül biztató eredményeket mutatott fel, az új módszer a későbbiekben felválthatja az eddigi antibiotikumos kezelést.

A helicobacter pylori (H.pylori) baktériummal az emberek nagy része élete során találkozik. A nyombélfekélyek kilencven, a gyomorfekélyek nyolcvan százalékáért felelős, valamint a kialakuló gyomorrák egyik legfontosabb rizikófaktorának tekinthető. A Újvidéki Egyetem Természettudományi Kara és a MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont kooperációban egy természetes, növényi alapú gyógymód kidolgozásán dolgozik 2013 októbere óta. Az Európai Unió társfinanszírozásában működő, HELICO IPA HUSRB/1203/214/230 című kutatási program során laboratóriumi körülmények között előállítható, növényi alapú hatóanyagokkal tettek kísérletet a baktériumot elpusztítására.

Vagy a baktérium bírja, vagy a beteg nem bírja az antibiotikumos kezelést

"Az emberek nagy része már gyermekkorban megfertőződik ezzel a baktériummal, és sajnos komoly rizikófaktort jelent a gyomorfekély kialakulásában, ennek talaján pedig gyakran alakul ki gyomorrák is. Ez az egyik vezető daganatos halálozási ok világszerte" - magyarázta

Buzás Krisztina

projektvezető. Jelenleg kombinált antibiotikumos kezelést használnak a helicobacter pylori ellen, a baktérium azonban sok esetben már rezisztenssé vált a hagyományos kezeléssel szemben. Sok esetben pedig maga a beteg gyógyszerérzékenysége nem engedi az antibiotikumok használatát. Ezen két fő ok inspirálja a kutatókat egy alternatív kezelési mód kidolgozására.

kutatasi_program_sajtaj03kf

"Az Újvidéki Egyetemen dolgozó munkacsoport sok éves tapasztalattal bír már növényi hatóanyagok előállításában, vizsgálatában, így ők voltak a kezdeményezői ennek a projektnek, melyben a Szegedi Biológiai Kutatóközpont leginkább a kísérleti állatmodellek kidolgozásában volt partner" - magyarázta a projektvezető. Először petri-csészében, majd egereken is kísérleteztek a baktérium kezelésével, az eddigi eredmények pedig bizakodásra adnak okot. "Úgy tapasztaltuk, hogy a kísérletben részt vett állatok több mint hetven százaléka már nem hordozta szervezetében a baktériumot, ráadásul komolyabb mellékhatást sem figyelhettünk meg esetükben" - tette hozzá. A hatóanyag forgalomba hozása előtt természetesen még további kísérletek szükségesek, az emberhez közelebb álló állatmodell, például a sertés bevonásával.

Heffner Péter

projektmenedzser az SZBK-ban tartott pénteki sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott: a 18 hónapos projekt összköltsége 178 ezer euró volt, melyből fiatal kutatókat alkalmazhattak, biztosíthatták a tárgyi feltételeket és egy rendkívül jól működő munkakapcsolatot is kialakítottak az újvidéki szakemberekkel. Nem csak a tudományos életnek készülnek publikációk az eredményekkel kapcsolatban, de a szakmában kevésbé jártas személyek számára is állítottak össze kiadványokat. Az SZBK és az Újvidéki Egyetem egy szabadalmi bejelentést is benyújtott, amely egyrészt tartalmazza a komponensek leírását, illetve az állatmodell kialakítását és adaptálását a kísérletekhez.

mo_szerbia_projekt

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.