Közélet

Már senki sem vitatja az átmenő teherforgalom kitiltását az Orosháza–Szentes útról

Már senki sem vitatja az átmenő teherforgalom kitiltását az Orosháza–Szentes útról

2015. február 13., péntek
Már senki sem vitatja az átmenő teherforgalom kitiltását az Orosháza–Szentes útról

Mostanra minden érintett fél elfogadta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. decemberi intézkedését, miszerint meg kell tiltani az Orosháza–Szentes közti összekötő úton a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépjárművek átmenő forgalmát – mondta az MTI megkeresésére a társaság szóvivője pénteken.

Pécsi Norbert Sándor

elmondta: Orosháza, Szentes, Derekegyház és Nagymágocs önkormányzati képviselőivel, a rendőrséggel és a Csongrád Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőségével is egyeztettek a december 5-e óta hatályos intézkedésről, mert korábban többen kifogásolták, hogy a korlátozás hátrányosan érinti a helyi fuvarozókat. Az egyeztetésen végül valamennyi érintett belátta, hogy az átmenő forgalmat tiltó közlekedési táblák csupán az életben levő KRESZ szabályozást erősítik meg. Pécsi Norbert Sándor kifejtette: a KRESZ értelmében 2013 nyara óta a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű járművek nem vehetnék igénybe a mellékutakat. Orosháza és Nagymágocs között a Magyar Közút adatai szerint mégis naponta több mint háromszáz; a Nagymágocs-Derekegyház útvonalon pedig több mint 270 súlyos tehergépkocsi közlekedik. E forgalom 99 százaléka átmenő forgalom, azaz vonatkozna rá a tiltás. Emiatt az Orosháza–Szentes összekötő úton olyan mértékű burkolatromlás következett be, amit az éves karbantartási keretből már nem tud javítani a közútkezelő, ezért vezették be a korlátozást – magyarázta a szóvivő. Pécsi Norbert Sándor hangsúlyozta: az útvonal legrosszabb, a csongrádi megyehatár és Nagymágocs közötti szakaszát a most elkészített 7 éves felújítási programban szerepelteti a Magyar Közút Nonprofit Zrt., amely ha megvalósul, akkor felülvizsgálják a tilalom szükségességét. Közölte: az egyeztetésen az is felvetődött, hogy a bevezetett korlátozás miatt a 4401 és a 4642 jelű utakon nőtt a teherforgalom. A Magyar Közút ezért forgalomszámlálást végez ezen a két mellékúton is, és amennyiben a számok is növekedésről tanúskodnak, itt is végrehajtják a szükséges intézkedéseket. A korlátozás december 5-től érvényes a Derekegyház-Nagymágocs-Székkutas összekötő út 45-ös főúttól Nagymágocson a Székkutasi útelágazásig tartó szakaszán, továbbá a Szentetornya-Nagymágocs összekötő út Árpádhalmi útelágazástól Nagymágocson a Szentesi utcáig tartó szakaszán, az Árpádtelepi bekötőúton, valamint a nagymágocsi bekötőúton is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.