Közélet

Átvilágítás: a pénzügyi bizottság elfogadta a beszámolót - Nógrádi szerint a lényeg marad rejtve

Átvilágítás: a pénzügyi bizottság elfogadta a beszámolót - Nógrádi szerint a lényeg marad rejtve

2015. február 23., hétfő
Átvilágítás: a pénzügyi bizottság elfogadta a beszámolót - Nógrádi szerint a lényeg marad rejtve
penz_biz_ules02_gs

A pénzügyi bizottság elfogadta a városi cégek átvilágítása után kapott beszámolót, ami Nógrádi Tibor szerint olyan, mint egy bikini: sok mindent megmutat, de pont a lényeget takarja el.

A kizárólagos önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságoknál végzett tulajdonosi ellenőrzésekről

Solymos László

alpolgármester elmondta, három csoportba sorolhatóak a városi cégek, egy részüknél szabálytalanságot nem találtak, más részüknél kisebb kifogásokat találtak, például egyes szabályzatok hiányosak voltak vagy aktualizálásra szorultak, illetve egy-egy estben bizonyos munkajogi intézkedéseknek a körültekintőbb megtételére vonatkoztak a megállapítások. Solymos kitért arra, hogy a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. is ebbe a csoportba tartozik, ám ennek valószínűsíthetőleg az az oka, hogy a folyamatban lévő nyomozás miatt nem érhető el minden irat. Az alpolgármester tudatta, hogy az e körbe tartozó cégek esetében

Botka László

polgármester már hozott intézkedéseket az ügyvédi jelentésben foglalt hiányosságok orvoslására. A harmadik csoportba sorolta Solymos azt a négy önkormányzati társaságot, melyek ügyvezetőinek alkalmatlanság miatt mondtak fel. „Maga az ügyvédi átvilágítás nem volt teljes körű, hiszen a rendelkezésre álló idő is kevés volt, illetve egyes cégeknél a szerződésállomány is több ezer darabra tehető” – fűzte hozzá a szocialista politikus. A Szegedi Vásár és Piac Kft. esetében feljelentést is tettek, az alpolgármester tudomása szerint folyamatban van a nyomozás. A bizottság elé került beszámolóval kapcsolatban az MSZP-s

Szécsényi Ferencné

megjegyezte, számára megdöbbentő, hogy az előző ciklusban a cégvezetők sem pénzügyi sem munkáltatói kompetenciával nem rendelkeztek. Példaként felhozta, hogy volt olyan társaság, ami póttámogatás után produkált eredményt, más esetben pedig közös megegyezéssel megszűnt munkaviszony után végkielégítést fizettek ki.

penz_biz_ules01_gs

„Sok mindent megmutat a beszámoló, de a lényeget eltakarja, mint a bikini” – jegyezte meg

Nógrádi Tibor

. A Fidesz-L.É.T. frakcióvezetője elmondta, a legsúlyosabb megállapításokat a Szegedi Vásár és Piac Kft. esetében tartalmazza a bizottsági tagok elé került beszámoló, ám Nógrádi szerint ki kell várni a büntetőeljárás végét, és utána kell értékelni. Szerinte azokat a céget külön meg kell említeni, amelyeknél az ügyvédek nem találtak problémát, így a Szeged Pólus Kft-t, a Szegedi Városkép Kft-t, a Városi Televízió Szeged Nonprofit Kft-t és a RITEK Zrt-t. Ezen cégek leváltott igazgatóinak a Fidesz-L.É.T.-es politikus szerint tartozik ennyivel a város. Kitért az SZKT-re is, melynek volt ügyvezetője munkajogi pert indított a város ellen, Nógrádi szerint meg kell várni annak eredményét, s csak utána lehet levonni bizonyos következtetéseket.

Nógrádi: az MLSZ-t nem támogatta a Szint Kft!

Az MLSZ Csongrád megyei igazgatói tisztét is betöltő Nógrádi Tibor egy sajtóhírre is felhívta a bizottsági tagok véleményét, melyben az szerepelt, hogy a 100%-ban önkormányzati tulajdonban lévő Szint Kft. támogatta az MLSZ-t. „Megyei igazgatóként bizton állíthatom a bizottságnak, hogy egyetlen egy forinttal sem támogatta a cég az MLSZ-t” – jelentette ki. Erről tájékoztatást is kért Mózes Ervin címzetes főjegyzőtől, aki válaszában leírta, hogy nincs törvényben vagy önkormányzati rendeletben rögzített hatásköre a gazdasági társaságok szerződéseivel kapcsolatosan.

penz_biz_ules0_gs

Nógrádi Tibor elmondta, emberek sorsáról, szervezetek megítéléséről van szó, ezért arra kért mindenkit, hogy csak azokat az információkat publikálják, amelyek alátámasztottak, vagyis ne politikai kommunikáció, hanem a valós tények határozzák meg a cégek múltját és ezáltal jövőjét is.

Farkas László

bizottsági elnök a vita lezárása előtt megjegyezte, hogy a bizottság tagjai nem látták az ügyvédek beszámolóit, azt a tájékoztatót olvashatták el, amit a polgármesteri hivatal készített számukra. A pénzügyi bizottságnak pedig arról kell szavaznia, hogy elfogadja-e a beszámolót, nem arról kell vitatkozni, hogy igazak-e az abban leírtak vagy sem, azt nem vitathatja a bizottság. A tájékoztatót végül egy tartózkodás mellett elfogadták. Már

a november 5-i pénzügyi bizottsági ülésen bejelentette Solymos László

, hogy a tizennégy önkormányzati cégnél teljes körű átvilágítást kezdeményez Botka László polgármester. A

városvezető november közepén tartott sajtótájékoztatóján nevezte meg az új cégvezetőket

, mindössze hárman maradtak a helyükön, négy igazgatónak alkalmatlanság miatt mondtak fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.