Közélet

Tizenkettedik évfordulójukat ünnepelték a szegedi városvédők + FOTÓK

Tizenkettedik évfordulójukat ünnepelték a szegedi városvédők + FOTÓK

2015. január 31., szombat
Tizenkettedik évfordulójukat ünnepelték a szegedi városvédők + FOTÓK
varosvedo_egyesulet06kf

Sikerek és kudarcok is bőséggel kísérték a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület elmúlt bő évtizedét. A városvédők a Korona Hotelban ünnepelték 12. évfordulójukat.

Pontosan tizenkettedik esztendeje gyűlnek össze a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület alapító- és később csatlakozott tagjai, illetve barátai, hogy közösen énekeljék el a Himnuszt. Ez idő alatt az egyesület nem csupán a nemzeti értékeink fontossága mellett tette le voksát, de lokálpatrióta módon helyi kulturális örökségünk védelmében is felvette a - sok esetben kilátástalannak tűnő - harcot. Péntek este a Korona Hotelban az egyesület számot vetett az elmúlt bő évtized sikereiről, kudarcairól és a rájuk váró feladatokról. "Egyesületünk tagjai, barátaink a város minden pontjából és más településekről is érkeztek, hogy egy kicsit számot vethessünk az elmúlt években történtekről. Kíváncsi vagyok, hogy tagjaink hogyan látják az eddigi munkát - nem hivatalos, de közvetlen beszélgetés formájában" - nyilatkozta a SZEGEDma.hu portálnak

V. Szilágyi Árpád,

az egyesület elnöke. Mint mondta, az egyesületnek jelenleg húsz tagja van, az idősek fáradhatatlan munkája mellett szeretnének nyitni a fiatalok felé is, így őket is szívesen látják rendezvényeiken. Nyitóbeszédében hangsúlyozta: számos szép sikert büszkén sorolhat fel ezen az estén, de sajnos voltak kudarcaik is, mikor a legnagyobb munkával sem sikerült érvényre juttatni akaratukat. Nagy örömmel tölti el Szilágyi Árpádot a Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület alsóvárosi kerthelyisége, amelyben az 1956-os hősök emlékének

kopjafát állítottak

, Kettőskereszttel emlékeztek az

első világháború kitörésének centenáriumára

, és szoborral emlékeznek

Dózsa Györgyre

, illetve

Bálint Sándorra

is. Szegeden a Pozsonyi csata évfordulója alkalmából egyedül a hagyományőrzők

állítottak emlékművet

, melyet a város később jogszabályokra hivatkozva elbontatott az Árpád térről.

Élete egy nagy kudarcának, illetve a város súlyos bűnének tartja, hogy nem sikerült megmenteniük a Szőke Tisza gőzöst, amely nem sokkal századik születésnapja előtt megfeneklett a tápéi kikötőben, majd alkatrészként értékesítették. Nem tudták továbbá kieszközölni, hogy a városképi jelentőségű huszárszobor a helyén maradhasson, azt a tér megbontását követően áthelyezték. "A tizenkét év alatt megvívott harcok azért meghozták gyümölcsüket, hiszen egyesületünk kerthelyiségében történelmi alakok elevenednek meg, háza pedig kulturális rendezvényeknek ad otthont. Ilyen feladatkört magára vállaló egyesület nincs másik a városban rajtunk kívül, bízom benne, hogy a következő tizenkét esztendő során is hasonló szellemiségben tudjuk végezni dolgunkat" - hangsúlyozta Szilágyi Árpád.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.