Közélet

Szentistványi: Mindenki jóllakhatott Botka ígéreteivel

Szentistványi: Mindenki jóllakhatott Botka ígéreteivel

2015. január 30., péntek
Szentistványi: Mindenki jóllakhatott Botka ígéreteivel
szentistvanyiistvan_kozgyules12_gs

Ígéretes elképzelésnek tartja a lakásalap, valamint a 400 milliós szociális alap elkülönítését Szentistványi István, Botka László évértékelő beszéde kapcsán ugyanakkor úgy érzi, hogy a polgármester ígérete ellenére nem tudja majd jóllakatni a kecskét úgy, hogy a káposzta is megmaradjon.

Vegyes érzésekkel fogadta

Botka László

hagyományos, évértékelővel összekötött esztendőnyitó beszédét

Szentistványi István

LMP-s önkormányzati képviselő. A

polgármester Szeged 2015 címmel tartott ankétján

bejelentette: 600 millió forinttal csökkentik az önkormányzati cégek támogatását, és a felszabaduló forrás terhére 400 millió forintos segélyezési alapot hoznak létre, illetve 200 milliós út- és járdaépítési alap is lesz a büdzsében. Az IKV-tól befolyó lakbérbefizetésekből egy lakásalapot hozna létre a város, melyből az üresen álló, használaton kívüli 50-100 lakás felújítását tervezik. Mindemellett Botka határozott célja, hogy ne vessen ki újabb lakossági adót. Szentistványi üdvözli a lakásalap elgondolását, amely a homlokzatok rendbetételét célzó kirakatfelújítások helyett a rengeteg kihasználatlan önkormányzati bérlakás felújítását segítené elő. Elmondása szerint rengeteg a kihasználatlan IKV-s lakás, amely a karbantartás hiányában az enyészeté lesz, már régóta javasolják ezen házak hasznosítását. Ugyan a lakásalapra fordított 200 millió forint, és a felújítandó lakások száma még nem elégséges szerintük, az elképzelés mindenképpen előremutató - szögezte le. "A szociális ellátás rendszerét kormányzati szinten átalakították, amely plusz terheket ró a városokra, ezt mindenhol más-más módon próbálják előteremteni. Kérdés azonban, hogy a beígért 400 millió forintot honnan tudja kigazdálkodni Szeged. Azon intézkedések, melyeket az új helyzetre keresnek megoldást, nem úgy tűnik, hogy akár a szinten tartásra is elégségesek lennének. A polgármester okosan kommunikált: azt mondta, aki eddig kapott, az ezután is fog, de emellett adót sem emelünk. Ezzel azt próbálta elhitetni, hogy a kecske is jóllakik, és a káposzta is megmarad. Ez elég ellentmondásosnak tűnik" - magyarázta Szentistványi. A polgármester évek óta a turistákra és egyetemistákra épülő városfejlesztési modell mellett áll ki, mert úgy véli, ez a módja a virágzó Szegednek. A prioritások kiemelése mutatja, hogy a váz - a hidak, utak, szállodák üzemeltetése - mellett a nagyon fontos részletek elsikkadnak. "A városvezetés szemszögéből nem is látszik az, hogy kik laknak itt, a lényeg, hogy működjön a rendszer. Sajnos bizonyos generációk szinte teljesen eltűntek Szegedről, a belváros egyes részein a lakások kétharmadát külföldi diákok lakják, sokan pedig csupán azért maradtak, mert idősek vagy szegények. Ők azért sem érdekesek, mert nem töltik meg a kávéházakat, cukrászdákat, wellness-központokat" - mondta a képviselő. Hozzátette: a 2014-20-as uniós ciklus éppen arról szólnak, hogy humanizálják a városfejlesztést, mégsem látszik úgy, hogy itt Szegeden ebbe az irányba haladnánk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.