Kultúra

Péczely Attila emlékest a Bessenyeiben

Péczely Attila emlékest a Bessenyeiben

2015. január 22., csütörtök
Péczely Attila emlékest a Bessenyeiben
Peczely_Attila_iroszatalanal

A hódmezővásárhelyi zeneiskola névadójára, a neves népdalgyűjtőre, népzenekutatóra, Péczely Attilára emlékeznek január 23-án 18 órai kezdettel a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. Az esten köszöntőt Almási István polgármester, megnyitóbeszédet Vágó János, a Péczely Attila Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója mond.

Péczely Attila

(1897-1964) 1926-ban végzett a budapesti Orvosi Egyetemen, tanulmányaival párhuzamosan a Zeneakadémián hallgatta Kodály Zoltán előadásait is, akivel később szoros szakmai és baráti kapcsolatba került. Családjával 1929-ben költözött együtt Hódmezővásárhelyre. Itt orvosként dolgozott, s közben Bartók Béla megbízásából (Csongrád és Zala megyében) gyűjtött népdalokat. Gyűjtőmunkája során az Alföldön közel háromezer, a Dunántúlon mintegy kétezer dallamot jegyzett le. Népzenei kutatói tevékenysége mellett szenvedélyes ásványgyűjtő is volt, orvostudományi tanulmányait külföldi szaklapok is közölték. Péczely doktor aktív szerepet játszott Hódmezővásárhely kulturális életében: zenei ismeretterjesztő előadásokat tartott, fellendítette a hangverseny- és a kóruséletet és ő maga is énekelt. Fontosnak tartotta Kodály és Bartók műveinek népszerűsítését. 1948-ban indoklás nélkül elbocsátották állásából. 1949-től a szegedi Móra Ferenc Múzeum, 1952-től nyugdíjazásáig a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum néprajzosa volt. A hódmezővásárhelyi zeneiskola 1994-ben vette fel a nevét. A Péczely Attila halálának 50. évfordulója alkalmából rendezett emlékest január 23-án, pénteken este 6 órakor kezdődik a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ színháztermében. Köszöntőt mond Almási István, Hódmezővásárhely polgármestere, megnyitja Vágó János települési képviselő, a Péczely Attila Alapfokú Művészetoktatási intézmény igazgatója. Az orvos, néprajzkutató, népzenegyűjtő munkásságát Nagy Vera néprajzos főmuzeológus és Varga István professor emeritus, a szegedi tanítóképzés egykori vezetője ismerteti. Az esten fellépnek a zeneiskola tanárai és növendékei.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.