Közélet

Megcsordult Vince, tele lesz a pince - Bországgyűlés Ópusztaszeren + FOTÓK

Megcsordult Vince, tele lesz a pince - Bországgyűlés Ópusztaszeren + FOTÓK

2015. január 18., vasárnap
Megcsordult Vince, tele lesz a pince - Bországgyűlés Ópusztaszeren + FOTÓK
borszaggyules_opusztaszer89_gs

Második alkalommal tartottak Bországgyűlést Ópusztaszeren - a Vince-napi vesszővágás alkalmával jó termést ígértek 2015-re, majd az egybegyűltek az újbort is megkóstolhatták. A rendezvényt kísérő konferencián elhangzott: a technológiailag hibátlan elkészítésű bor már nem erény, hanem a piacra való belépés alapja. Sokszínűségünkben és minőségünkben lehetünk világszinten is elismertek.

"Ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince!" - tartja a néphagyomány.

Szent Vince

vértanú napján tehát jó termést ígér az eső, így az Ópusztaszeren összegyűlt borászok és borlovagok szerencsés jelnek vehették az égi áldást, de a vendégeket sem riasztotta el attól, hogy a sokadalmat követve megtekintsék a Vince-napi vesszővágást és megízlelhessék az újbort. Vasárnap második alkalommal tartottak Bországgyűlést az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, amely a Kárpát-medence évszázados borkultúráját hirdeti, és a szakma jeles képviselőit is összehozza ezen a napon.

Jó bort jövendöltek 2015-re

Hazai és határon túli borlovagrendek és a magyar borrégiók jeles képviselői is tiszteletüket tették az eseményen.

Kertész Péter,

az ÓNTE ügyvezetője úgy nyilatkozott: első országgyűlésünk helyszíne méltó történelmi teret biztosít Nemzetünk Aranya, a magyar bor dicséretére. A másodszorra visszatérő Bországgyűléssel hagyományt kíván teremteni az emlékpark, melyre nem csak a professzionális pincészetek, de a hazai értékek iránt elkötelezett embereket is várják, hiszen a rendezvénnyel összekapcsolt konferencia során többféle tudományos előadást tartanak a szőlészet témakörében.

borszaggyules_opusztaszer26_gs

"Nehéz éven vagyunk túl, hiszen tavasszal jég, májusban pedig a gombabetegségeket hozó eső sújtotta a szőlészeteket. Úgy mondják, ha a gyenge termés ellenére is jó a bor, akkor a borász érti a szakmáját - nos a tavalyi bort megkóstolva azt kell, hogy mondjam, nagyon jók a hazai borászok" - vette át a szót

Gulyás Ferenc

, a Szent Vince Borrend elnöke. A peronoszpórától és lisztharmattól is jobban félti azonban a hazai borászatot a külföldről érkező, minőségtelen palackoktól, amelyek komoly kárt okoznak a jó szőlőt gondozó hazai termelőknek. Megnyugtatónak nevezte azonban, hogy a nehéz év ellenére sem adtak alább a pincészetek, és idén is jobbnál jobb borok közül válogathatnak az igényes fogyasztók. A Szent Vince Borrend két új tagját is befogadta ezen a napon, akiknek az Árpád-emlékmű szomszédságában kérdésekkel és vakkóstolással kellett bizonyítaniuk szakértelmüket. A néphagyomány szerint Szent Vince napján egy vessző levágásával megjósolják a várható szőlőtermést is. Szerencsére a Vince-napi vesszővágáskor

Kalmár István

mórahalmi hegybíró is jó hírrel szolgálhatott, hisz a rügyek egészségesek, a háncs és a bél aránya pedig éppen megfelelőnek bizonyult. "A rügyek épek és zöldek, így bizakodhatunk, hogy jó szőlőtermést várhatunk a jövő esztendőben" - hangsúlyozta.

Paganini tudná csak elhegedülni

A Rotunda Árpád-termében egy szakmai konferencia keretében vitattak meg borászattal kapcsolatos témákat és a jövőre vonatkozó terveiket.

Farkas Sándor

országgyűlési képviselő úgy nyilatkozott: egy ilyen tanácskozáson derül ki igazából, hogy a borászat mennyi munkával, verejtékkel járó és szakértelmet igényelő foglalatosság. "A borkészítéshez kellő alázat, munka, munka, és még egy kis munka szükséges. Valamint annak a tudomásul vétele, hogy egy jó borásznak az egész élete során tanulnia kell szakmáját" - mondta el Farkas Sándor.

borszaggyules_opusztaszer50_gs

Kiemelte: a bortermelésben Magyarországon hosszú ideig a tömegtermelés volt meghatározó, a felvevő keleti piacoknak az volt a fontos, hogy minél többet termeljünk. Közben a szakma krémje meglapult, néhány ember kiváltsága volt csupán a minőségi borkészítés. "Ilyenkor szokás mondani: ha el tudnám hegedülni, hogy mi a különbség a régi és mostani borok között, egy újabb

Paganini

születne" - emelte ki az országgyűlési képviselő.

A világ bortermelésének 1%-át adjuk

Gál Péter

, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának szakmai igazgatója beszédében kiemelte: a világ bortermelésének csupán 1, de az EU termelésének is alig 1,5%-át adják a hazai borok, mennyiségben így nem is tudnánk versenyre kelni a nagy borkultúrájú országokkal. Fontos azonban a védett eredetű tájborok támogatása, hiszen kicsik vagyunk, de változatos és igen különleges borvidékekkel bírunk. "Van még hatékonysági tartaléka a magyar borászatnak, akár több, akár jobb minőségű termék előállítása a cél" - hangsúlyozta.

Sztanev Bertalan

borszakértő szerint óriási előrelépést jelentett a hazai pincészetek krémjét felvonultató Borkiválóságok Könyve, amely megjelenést biztosít a legmagasabb színvonalon termelő borászoknak. Mint mondta, a technológiailag hibátlan elkészítésű bor már nem erény, hanem a piacra való belépés alapja. Sokszínűségünkben és minőségünkben lehetünk világszinten is elismertek - tette hozzá.

borszaggyules_opusztaszer65_gs

A konferencián felszólalt még

Simon András

, a Szegedi Tudományegyetem Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszékének tanszékvezető-helyettese és

Mód László

, a tanszék adjunktusa is, akik történelmi betekintést engedtek a Trianon előtti Magyarország borkultúrájába.

Janky Ferenc

, a budapesti Corvinus Egyetem nyugalmazott egyetemi doktora a bor egészségre gyakorolt hatásáról tartott előadást, míg

Hajdú Edit

nemesítő a szőlőfajták fagytűrő képességeiről beszélt az egybegyűlteknek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.