Kultúra

Bibliamásolók a Somogyi Hangoskönyvtárában

Bibliamásolók a Somogyi Hangoskönyvtárában

2015. január 16., péntek
Bibliamásolók a Somogyi Hangoskönyvtárában
regi_bibliak_somogyibol

Jeles szegedi személyiségek közreműködésével, a Somogyi-könyvtár Hangoskönyvtárában (Stefánia 2.) folytatódik az Újszövetségi Szentírás könyveinek kézírásos másolása.

A kezdeményezést tavaly szeptemberben

Benyik György

teológus, a Szegedi Biblikus Konferencia szervezője és köteteinek szerkesztője, a Tátra téri Szent Gellért templom plébánosa hirdette meg a templom építésének 40. évfordulója alkalmából. A „Vigyünk kézzel másolt szegedi Bibliát Ferenc pápának!” címmel közzé tett program jelenleg Márk evangéliumánál tart. Január 22-én, csütörtökön, 14.30 órai kezdettel, ünnepélyes keretek között folytatódik a Szentírás másolása. Meghívottak:

Balogh Elemér

tanszékvezető egyetemi tanár,

Barna Gábor

néprajzkutató, az SZTE Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék vezetője,

Karol Biernacki

, a Lengyel Köztársaság tiszteletbeli konzulja, a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltárának igazgatója,

Lukács János

rendőr dandártábornok, Csongrád megyei rendőrfőkapitány,

Néveri Bence

, a Virtuózok zenei tehetségkutató verseny középdöntőse,

Petrovics Kálmán

, az EDF Démász Szeged Vízisport Egyesület igazgatója, kajakozó világbajnok,

Szatmári Zoltán

egyetemi docens, a Közép-Kelet-Európai Rekreációs Társaság ügyvezető elnöke,

Szőnyi Etelka

főszerkesztő (JATE Press),

Tárkány-Szűcs Babett

, a Szegedi Törvényszék elnöke. Az ünnepségen furulyán közreműködik Néveri Bence, aki J. S. Bach C-moll Partitájának első tételét adja elő. A könyvtári esemény A magyar kultúra napjához (január 22.) is kapcsolódik.

Kölcsey Ferenc

1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát. A nemzeti imádságként számon tartott mű maga is bibliai ihletettségű, Istentől kérve áldást Magyarországra. A másoláshoz bárki csatlakozhat: a jelentkezők egy A/4-es oldalra róják az Újszövetség sorait, a lap alján pedig aláírásukkal teszik személyessé a másolatot. Benyik György tervei szerint az elkészült kéziratot egy szegedi zarándoklat keretében viszik el Rómába, s adják át

Ferenc pápának

. A szervezők várják az önkéntes bibliamásolók jelentkezését a 62/635-394-es telefonszámon, valamint a hangos@sk-szeged.hu e-mail címen. Biernacki Karol, a Csongrád Megyei Levéltár igazgatója megfogalmazása szerint azért vállalta a feladatot, „mert ma a társadalom a közösség és maga az egyén értékrendje láthatóan és érezhetően válságba került, ezért vissza kell térni ahhoz a forráshoz, amelyen a keresztény világ értékrendje nyugszik: a Bibliához. Itt minden kérdésre találunk választ.” Petrovics Kálmán, az EDF Démász Szeged Vízisport Egyesület igazgatója, kajakozó világbajnok értékrendjében a sport az egyetemes kultúra szerves része. Úgy véli, az értékek megőrzése és továbbörökítése közös feladatunk. A Biblia legfontosabb üzenete számára a szeretetben való hit, útmutatása pedig a „ne ítélj, hogy ne ítéltessél” krisztusi tanítása.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.