Közélet

Schiffer: a Fidesz ne nyúljon erőből a gyülekezési törvényhez!

Schiffer: a Fidesz ne nyúljon erőből a gyülekezési törvényhez!

2014. december 31., szerda
Schiffer: a Fidesz ne nyúljon erőből a gyülekezési törvényhez!

Felszólította a kormányt az LMP társelnöke, frakcióvezetője, hogy ha a gyülekezési törvény módosítását tervezi, erről kezdeményezzen ötpárti egyeztetést, és az állampolgári tiltakozás törvényes kereteit "ne próbálja meg erőből újraalkotni".

Schiffer András

ezt arra reagálva írta az LMP parlamenti frakciójának MTI-hez eljuttatott közleményében, hogy

Gulyás Gergely

, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős fideszes alelnöke a Népszabadságban, szerdán megjelent interjújában azt mondta: változtatni kell a gyülekezési törvény szabályain. Kifejtette: az elmúlt huszonöt év tapasztalata és szakmai viták mutatják azt, hogy van sok olyan kérdés, amelyeket tisztázni kellene, és amelyek rendezetlensége a jogalkalmazást nehezíti meg mind a rendőrség, mind a bíróság számára. Az LMP társelnöke szerint a törvény jól működött az elmúlt huszonöt évben, úgy látja, hogy probléma mindig abból adódott, ha "a hatalom a törvény fölé helyezte magát". Azt írta: ez történt 2006-ban, de ez történik akkor is, amikor

Orbán Viktor

"törvénytelenül, saját hatáskörben tilt meg tüntetéseket". Álláspontja szerint az Ökotárs Alapítvány "rendőri megszállása", a külföldi pénzekből élő civil szervezetek regisztrációjának ötlete és az őszi tüntetések után Gulyás Gergely felvetése könnyen az állampolgári aktivitás letörésének, "az emberek megfélemlítésének" szándékát vetíti előre, akkor is, ha egyébként tényleges anomáliák feloldására irányul. Ezért felszólítja a kormányt, hogy ha a gyülekezési jog szabályozásának korszerűsítését tervezi, haladéktalanul kezdeményezzen erről ötpárti egyeztetést.

Gulyás Gergely: a benyújtása előtt lesz ötpárti egyeztetés a gyülekezési törvény módosításáról

A Fidesz-frakció teljesíteni fogja Schiffer András ötpárti egyeztetésre vonatkozó kérését bármilyen, a gyülekezési törvényt érintő módosítás benyújtását megelőzően - közölte Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős fideszes alelnöke az MTI-vel. A fideszes politikus közleményében arra reagált, hogy Schiffer András, az LMP társelnöke, frakcióvezetője szerdán felszólította a kormányt, hogy ha a gyülekezési törvény módosítását tervezi, erről kezdeményezzen ötpárti egyeztetést, és az állampolgári tiltakozás törvényes kereteit "ne próbálja meg erőből újraalkotni". Gulyás Gergely közölte: örül annak, hogy Schiffer András is "valós anomáliának" tartja azokat a problémákat, amelyek miatt a gyülekezési törvény módosításának szükségességét felvetette, és amelyek semmilyen formában nem korlátozzák a gyülekezési jog rendeltetésszerű gyakorlását. A politikus hangsúlyozta, hogy a Fidesz továbbra is kiáll az alkotmányos alapjogok - így a gyülekezési jog - zavartalan gyakorolhatósága mellett. "Tesszük ezt természetesen akkor is, amikor a kormány elleni tüntetők jogairól van szó" - fogalmazott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.