Közélet

Nemzetközi klaszter kiválósági díjat nyert el az ÉPÍTŐ-KITT Klaszter

Nemzetközi klaszter kiválósági díjat nyert el az ÉPÍTŐ-KITT Klaszter

2014. december 11., csütörtök
Nemzetközi klaszter kiválósági díjat nyert el az ÉPÍTŐ-KITT Klaszter
klaszter_díjatadas

Az Építőipari Kutatási Innovációs és Technológia Transzfer (Építő - KITT) Klaszter évzáróján került átadásra az Európai Klaszter Kiválósági Díj bronz fokozata a klaszter tagjainak.

Az Építő-KITT Klaszter 2011. áprilisában alakult meg a legnagyobb családi tulajdonú, Csongrád megyei építőipari vállalkozások összefogása nyomán. Az időközben bővülő taglétszámú együttműködés 1170 fő munkavállalót foglalkoztatva, több mint 38 mrd Ft nettó árbevételt ért el az elmúlt év során. A klaszter évzárón Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, Szentgyörgyi Pál, Szeged Megyei Jogú Város gazdasági alpolgármestere és Nemesi Pál klaszter elnök jelenlétében vehették át a klaszter tagjai az elismerést. Az Európai Klaszter Kiválóság Kezdeményezés (ESCA) a klasztermenedzselés terén egy egységes klaszterminőség indikátor készletet, és erre épülően pedig egy olyan minőségügyi címkét dolgozott ki a professzionális klasztermenedzselésre vonatkozóan, amely egész Európában elfogadott és elismert. A minőségi címke arra motiválja a klasztermenedzsereket, hogy összehasonlítsák magukat egymással, és tanuljanak a legjobbaktól. A minősítés háromfokozatú: a minőség iránti elkötelezettséget, mint belépési fokozatot a Bronz Minősítés jelenti. Az Építő – KITT klaszter abba az „elit körbe” került be most, amelyben jelenleg svájci, osztrák, német, lengyel, olasz, portugál, dán, francia, belga, és svéd építőipari klaszterekkel mérheti össze teljesítményét. A klaszterekről készített interjúk során 36 indikátor kerül felmérésre. Ez alapján egy benchmarking tanulmány készül, amelyben iránymutatást kapnak bronz fokozatra minősített klaszterek a fejlődési lehetőségeikre vonatkozóan. Az elbírálás szigorúságát jelzi, hogy Magyarországon működő közel 200 klaszter közül ez idáig csupán egy klaszter érte el az ezüst minősítést. Az Építő - KITT klaszter idei sikerei közé tarozik még a februárban elnyert Akkreditált Innovációs Klaszter (AIK) cím, amely a legrangosabb hazai elismerés. Ez a klaszter tagjait arra jogosítja fel, hogy a hamarosan induló EU pályázatokban –magasabb támogatási intenzitással - együttesen valósíthatják meg innovációs elképzeléseiket. Ezt a lehetőséget elsősorban az energiahatékonyság, a megújuló energia használat, a nanotechnológia eredményeinek építőipari alkalmazása valamint IT megoldások bemutatása pl. a Smart City vagy az Intelligens Otthon projektek terén kívánják megvalósítani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.