Közélet

Magyarország turisztikai sikertörténetet ír az MT Zrt. szerint

Magyarország turisztikai sikertörténetet ír az MT Zrt. szerint

2014. december 31., szerda
Magyarország turisztikai sikertörténetet ír az MT Zrt. szerint

Magyarország turisztikai teljesítménye jelentősen meghaladja a világátlagot a Turisztikai Világszervezet adatai szerint, az év első nyolc hónapjában a külföldi turistaérkezések száma Magyarországra 7,6 százalékkal nőtt, miközben világszinten 4,8 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest - hangsúlyozta Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. (MT Zrt.) vezérigazgatója az MTI-nek adott év végi interjújában.

Hozzátette: Magyarországon a nemzetközi turisztikai bevételek közel 10 százalékos növekedést mutattak az előző év azonos időszakához képest ugyanebben az időszakban, ezzel Magyarország valamennyi versenytársánál jobban teljesített. Bár a 2014-es év egészéről csak jövő februárban lesznek előzetes adatok, a jelenlegi számok azt mutatják, rekordévet zárhat a turizmus, amely a magyar gazdaság meghatározó ágazatává vált. "Turisztikai sikertörténetet írunk" - fogalmazott a vezérigazgató. Hozzátette: folyamatosan emelkedik a vendégek és a vendégéjszakák száma, a belföldi és külföldi vendégek költése és a nemzetközi utasforgalmi egyenleg is. Idén január-októberben mintegy 8,3 millió vendéget fogadtak a magyarországi kereskedelmi szálláshelyek, a vendégéjszakák száma pedig megközelítette a 21,3 milliót - idézte fel az adatokat

Faragó Péter

, aki arra számít, hogy az idén a tavalyi, mintegy 23 millió vendégéjszakát is túlszárnyalják, és ezzel új magyarországi rekordot ér el az ágazat. Hangsúlyozta, hogy nemcsak tovább nőttek a turizmus fontosabb mutatói, de a fejlődés egyben kiegyensúlyozott is, január és október között minden egyes régió forgalma emelkedni tudott. Kifejtette, a turizmus jövedelmet és adóbevételt generál, továbbá munkahelyeket teremt, közvetve mintegy 500 ezer embernek biztosít megélhetést, egyben a kis- és középvállalkozások jellemző működési területe. Az ágazatban működő egyéni és társas vállalkozások száma mintegy 78 ezer, ezek jelentős hányada kkv. Jelentőségét jól mutatja az is, hogy a turizmus mintegy 6 százalékkal járul hozzá közvetlenül a magyar GDP-növekedéshez, és körülbelül 10 százalékkal közvetve - mondta a szakember. Kitért arra is, hogy a belföldi turizmus teljesítményével összhangban a SZÉP-kártya felhasználás is tovább élénkült: idén a kereskedelmi szálláshelyeken már 14,2 milliárd forint értékben fizettek SZÉP-kártyával, ez több mint 10 százalékos növekedés tavalyhoz képest. Az ágazat tartósan jó teljesítményében tehát továbbra is húzóerő a belföldi vendégszám növekedése - mutatott rá. Kiemelte, hogy Magyarország mint úti cél még soha nem kapott annyi nemzetközi elismerést, mint az elmúlt néhány évben. Budapest lett például a világ egyik legnagyobb utazási oldala, a TripAdvisor szerint a legjobb ár-érték arányú város 2014-ben. A vezérigazgató szerint nem túlzás, hogy a magyar turizmus történelmi lehetőségek előtt áll, az egységes irányítással a hatékonyabb működés elérése a céljuk. Faragó Péter elmondta: nagyobb hangsúlyt kap jövőre az MT Zrt. külföldi marketingtevékenysége. Jelentős előrelépésnek nevezte, hogy a 2014-2020-as pénzügyi időszakban Magyarország már uniós támogatást is kaphat nemzeti marketingre. Erre először 2015-ben nyílik mód a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.