Sport

Labdarúgás: "Semmi sem lehetetlen" - Adem Kapic

Labdarúgás: "Semmi sem lehetetlen" - Adem Kapic

2014. december 5., péntek
Labdarúgás: "Semmi sem lehetetlen" - Adem Kapic
2014-07-12_v_gy_adem_kapic

Az 1899-es alapítástól számítva immár a 116. tavaszára készülhet a szegedi labdarúgás. A Tisza-parti város jelenlegi élcsapata, a Szeged 2011-Grosics Akadémia óriásit lépett előre az elmúlt évadhoz képest. Egy éve ilyenkor még a listavezető Soroksár hátát bámulhattuk csak az NB III-ban, azóta viszont nagyot változott a világ... - írja honlapján Vitos György, a szegedi futball krónikása.

Az egyre több saját nevelésű, magyar fiatalt felvonultató Szeged a "kisvárdai csapást" követően újra visszaküzdötte magát az NB II-be, ahol azt megelőzően a 12., majd a 7.helyen végzett. Ezúttal viszont semmit nem bíztak a véletlenre Nyilas Elek játékosai és újonc létükre a dicséretesnek mondható 6.helyen telelhetnek az egycsoportos másodosztály 16-os mezőnyében! A legtöbb klubnak, sőt, városnak ez nagyszerű siker volna, ám az alaposan "kiéheztetett" szegedi és környékbeli drukkerek - a patinás múltú, nem kevesebb, mint 115 éves szegedi futballhistória kapcsán - ennél sokkal többre, NB I-be jutásra, majd tartós élvonalbeli szereplésre vágynak... Többek között erről is kérdeztem

Adem Kapicot

(fotónkon jobbra), a Szeged 2011-Grosics Akadémia sportigazgatóját, aki - Nyilas Elekhez hasonlóan - ugyancsak készségesen állt a rendelkezésemre.

- A gyulai Grosics Akadémia már fél évtizede működik. teljesítették-e az "ötéves tervüket"?

- Úgy vélem, nincs okunk a szégyenkezésre - kezdte értékelőjét a sportigazgató, majd így folytatta - Kezdetben a Szeged-Csanádi Egyházmegye egymaga tartotta el az intézményt, állta az akadémia összes költségét, később aztán a tao-s pályázatokból bejövő összegeket is a fejlesztéseinkre fordíthattuk, s ezáltal elindulhattunk felfelé. Büszkeséggel tölt el, ahogy folyamatosan láthatom egyes labdarúgóink és korosztályos csapataink fejlődését! Nekünk külön öröm, ha játékosaink sokra viszik majd a futballban és a civil életben is. A sűrűn emlegetett filozófiánk pozitív hatása, hogy ebben az idényben például az öt legtehetségesebb akadémistánk máris felkerült a Szeged NB II-es keretéhez, jóllehet velük az U21-es együttes nyilván jobban szerepelt volna. De nem ez a cél, hanem, hogy minél többen és folyamatosan játszanak a felnőtt csapatban! Ezért nyitottunk a Gonda Lászlóék által irányított Szeged 2011 U21-esei felé is, elismervén szakmai felkészültségüket, a futball iránti alázatukat, pozitív hozzáállásukat, s díjaztuk legtehetségesebb fiataljaikat a Ligakupában való rendszeres szerepléssel!

- Az NB II-es újonc felnőttcsapat és az akadémisták kapcsolata milyen mélységű?

- Egyetlen projektnek számít a kettő! Alapvető célunk, minél több fiatal játsszon a rutinos felnőttek mellett már csak azért is, hogy rádöbbenjenek: miben kell még fejlődniük, hogy napról napra jobbak, hatékonyabbak legyenek! S úgy tapasztalom, a kellő motiváció sem hiányzik a srácokból! Persze,van, aki gyorsabban fejlődött az NB II-ben, s olyan is akad, akinek több időre lesz szüksége, hogy megszokja a nyomást, a nagyobb tempót. Az viszont már most elmondható, Kovács Balázs,Hegedűs Edvin, Pászka Lóránd, Manga Zsolt és Zabari Dávid tehetséges futballisták, akik szép karriert futhatnak be, igaz, ehhez még nagyon sokat kell dolgozniuk. Ugyanakkor ne feledjük, ezek a fiatalok tavaly még a Grosiccsal az U19-es bajnokságban szerepeltek, csakúgy mint a Szegeden pallérozódó U19-es és U17-es fiatalok...

- A Nyilas Elek által irányított Szeged 2011 NB II-es szereplését miként értékeli?

- Nyáron, amikor beszélgettünk erről, bizonyára emlékszik, hogy említettem: nagy vágyunk volt az első hat közé kerülni. Jelenleg a hatodik helyen állunk, ám nem csak az eredmény, hanem a csapat hozzáállása is dicséretes volt az ősszel. Nem számolgattunk, mindig a soron következő fellépésre koncentráltunk. A nyáron érkezett rutinos, sok nagy csatát megjárt futballisták komoly erősítést jelentettek, igazán jó karaktereket hoztunk, de nekik is idő kellett a beilleszkedéshez. A Szeged 2011-Grosics Akadémia egy nagy család, ennek szellemében élt és készült az összes együttesünk Gyulán. Fél évvel ezelőtt, a bajnoki rajton mindenki aláírta volna ezt az eredményt, de számomra nem meglepetés a csapat teljesítménye, az elért eredmények koncepciónk helyességét igazolják.

- Mi a véleménye arról, hogy novemberben végleg elhárultak az akadályok a vadonatúj szegedi stadion felépítése elől?

- Remek hír ez nekünk, hisz a felnőtt csapatnak az elmúlt években nem volt igazi otthona... Előfordult, hogy egy héten négy helyszínen edzett, s a játékosok, mint a fedél nélküliek egyik helyről a másikra cipelték magukkal a holmijukat... A városi közgyűlés novemberi határozatával reményeim szerint egy-másfél éven belül rendeződik a helyzet és a Szeged végre valóban hazai pályán szerepelhet, az előzetes várakozásoknak megfelelően zsúfolt lelátók előtt!

- Az első osztályú arénához már csupán NB I-es gárda kellene...

-Habár nagyon szeretném, de biztosra nem jelenthetem ki, két esztendő múlva élvonalbeli csapatunk lesz... Előbb legyünk rendben infrastrukturális szinten, mert ha 2016 elejéig felépül a régóta várt stadion, az már olyan stabil alapot jelenthet, amire bátran jöhet a felépítmény, azaz joggal tervezhetjük az NB I-es jövőnket. Addig meg keményen dolgozunk, mindig a maximumra törekszünk, s aztán meglátjuk, meddig jutunk...

- Ergo kizárja, hogy pl. a 2016-17-es élvonalbeli szezon nyitómeccsén a vadonatúj stadionban fogadhatják a Ferencvárost, a Debrecent, a Videotont vagy az Újpestet?

- Az illúziók, az álmok helyett mi inkább a kőkemény munkában hiszünk, de... Mivel annyira csábítóan hangzik, amit felvetett, azt kell, hogy mondjam: semmi sem lehetetlen.

Vitos György

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.