Kultúra

Elhunyt Lantos Ferenc, Kossuth-díjas festőművész

Elhunyt Lantos Ferenc, Kossuth-díjas festőművész

2014. december 20., szombat
Elhunyt Lantos Ferenc, Kossuth-díjas festőművész

Nyolcvanöt éves korában elhunyt Lantos Ferenc Kossuth-díjas festőművész, grafikus és művészetpedagógus, Pécs díszpolgára, akinek életművét állandó kiállítás mutatja be a pécsi Vasváry-házban - adta hírül a bama.hu hírportál.

A festőművészt hosszan tartó, súlyos betegség után szombat reggel érte a halál balatonberényi otthonában.

Lantos Ferenc

1929-ben született Pécsen. 1964-ben kapott festő-tanári diplomát a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, de akkor már jelentős szakmai múlt állt mögötte. Művészi alkotómunkájára meghatározó hatással volt mestere,

Martyn Ferenc

, akinek tanítványaként már egész fiatalon megismerkedett a természeti látvány absztrahálásával. Lantos műveinek gyökere és mindvégig mozgatóereje - ahogy azt

Keserü Katalin

megfogalmazta annak idején a művész 80. születésnapjára írt méltatásában - az autonómia és a tiszta művészet ideálja, a képeknek nem a valóság illúzióját keltő, hanem önálló realitásként való léte. Életútja során Lantos Ferenc legalább ötven egyéni és százötven csoportos kiállításon mutatta be olaj- és akrilfestményeit, valamint grafikáit, és a nagyközönség rengeteg helyszínen megcsodálhatta köztéri alkotásait, elsősorban tűzzománcfalait. Több díjjal is elismerték művészetét, többek között megkapta Pécs-Baranya Művészeti Díját (1965), Pécs Város Művészeti Díját (1978) és 1993-ban a Munkácsy Mihály-díjat. 2000-ben lett a Magyar Művészeti Akadémia tagja. 2007-ben kapott Magyar Köztársaság Kiváló Művésze-díjat. 2010. március 15-én vehette át a Kossuth-díjat képzőművészeti és pedagógiai munkásságáért, életműve elismeréseként. A művész akkor úgy nyilatkozott az MTI-nek, örül annak, hogy nem idő előtt kapta meg a Kossuth-díjat, hanem 81 évesen, amikor alkotói és művészetpedagógusi életműve jelentős része már a háta mögött volt. A művésznek több mint fél évszázados művészetpedagógusi múlt volt a háta mögött. Főiskolákon és a pécsi egyetem művészeti karán is oktatott, képzőművészeti táborokat és szakköröket vezetett, iskolateremtőként pedig feleségével, Apagyi Mária zongoraművésszel és zenepedagógussal közösen hozták létre a Pécsi Művészeti Szabadiskolát. Együtt komplex képzőművészeti és zenei nevelési módszertant dolgoztak ki. "Büszke vagyok arra, hogy ahány tanítványom van, mind a saját útján megy tovább. Sikerült olyan szakmai alapot adni nekik, hogy ki tudták bontani önmagukat és képviselni tudják azt, amit magam is vallok: emberként és szakemberként is hitelesek - mondta a művész annak idején az MTI-nek. Az idős festő feleségével együtt évek óta Balatonberényben alkotott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.