Közélet

Elektronikusan is lehet majd tájékozódni a bíróságon az ügyek állásáról

Elektronikusan is lehet majd tájékozódni a bíróságon az ügyek állásáról

2014. december 11., csütörtök
Elektronikusan is lehet majd tájékozódni a bíróságon az ügyek állásáról

Az ügyfeleket kiszolgáló elektronikus rendszert működtetnek a bíróságok januártól, amelyen keresztül nyomon követhető lesz az ügyek állása - egyebek mellett ezt tartalmazza az egyes igazságügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló tervezet, amely a kormány honlapján olvasható.

A Bírósági Elektronikus Tájékoztatási és Figyelmeztetési Rendszerbe (BETFR) az ügyfélkapun keresztül lehet regisztrálni. Ehhez meg kell adni az ügyfélnek a neve mellett a születési helyét és idejét, továbbá az édesanyja nevét is. Ezeket az adatokat papíron is be kell nyújtani a bírósághoz. Egy regisztráció egy ügy nyomon követésére szolgál. Az ügyfél az iratokba történő betekintés mellett figyelmeztetést is kérhet arról, hogy valamely eljárási cselekmény határideje lejár. A bíróság - az ügyfél választása szerint - e-mailben vagy SMS-ben küldi a figyelmeztetést. A tervezet a csődtörvény végrehajtási rendeletét is módosítaná. A csődeljárás jogerős megszüntetését vagy pedig befejezését a bíró azért nem tudja pontosan megadni, mivel nem tudhatja előre, hogy az megjelenik-e a Cégközlönyben az általa megjelölt napon. Ezért a módosítás úgy szól, hogy a felszámolás megszüntetésének vagy befejezésének napja, a jogerős bírósági végzésnek a cégközlönyben való megjelenésének a napja. Ez szerepel majd a cégbírósági közleményben. Az új polgári törvénykönyv (Ptk.) lehetővé teszi azt, hogy a zálogjogosultak - valamennyiük hozzájárulásával - módosíthassák a zálogjogok rangsorát. A tervezet előírná, hogy a hitelbiztosítéki nyilvántartásnak alkalmasnak kell lennie arra, hogy abban is rögzíthető legyen a rangsor megváltozása. A közjegyzők által vezetett hitelbiztosítéki rendszerre vonatkozó másik új előírás, hogy abban a gépjárművet az alvázszámával kell megjelölni. Más vagyontárgynál az azonosításra megadott adatok a következők: gyártási év, gyártó neve, gyártási szám, egyedi azonosító és a gyártó által megadott elnevezés. Amennyiben lekérdezéskor az előbbi adatok közül három egyezik, akkor az adott vagyontárgyat a rendszernek meg kell jelenítenie. Amennyiben a vagyontárgyat csak körülírással lehet megjelölni, úgy erre 10 ezer karakter áll rendelkezésre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.