Közélet

Az NMHH Szegeden nyitotta meg ötödik médialaborját + FOTÓK

Az NMHH Szegeden nyitotta meg ötödik médialaborját + FOTÓK

2014. december 19., péntek
Az NMHH Szegeden nyitotta meg ötödik médialaborját + FOTÓK
nmhh01_gs

"Ez nem pusztán egy számítógépes terem, hanem a médiaálmok megvalósításának helyszíne" – jelentette ki Karas Monika, az NMHH elnöke az SZTE új médialaborjának átadóján, melynek kialakítását 12 millió forintból a hatóság finanszírozta.

Az országban ötödikként átadott, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által finanszírozott Médiakultúra Kreatív Műhely gyakorlati szemináriumoknak ad otthont, valamint a diákoknak egyéni alkotómunkára, filmes, webes és elektronikus tartalmak elkészítéséhez utómunkálatokra biztosít világszínvonalú infrastruktúrát. A laborban a hallgatók audiovizuális anyagok vágásával, szerkesztésével foglalkoznak, emellett médiainformatikával és közösségi médiával kapcsolatos ismereteiket is fejleszthetik. A technikafüggő szakokon – így a médiaszakemberek képzésénél is – rendkívül fontos a fejlesztés, ehhez járult hozzá az NMHH, melynek elnök,

Karas Monika

, az SZTE-n átadott új médialabor átadóján elmondta, Szeged az ötödik felsőoktatási intézmény, melynek fejlesztését a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság finanszírozta. „Az a célunk, hogy a jövő média és hírközlési szakembereinek a legjobb körülményeket biztosítjuk. Felelős hatóságként úgy gondoljuk, hogy a hallgatók tudása és tudni akarása, kreativitása megérdemli, hogy ugyanazt a technikát biztosítsuk számukra, mint a legfejlettebb országokban” – jelentette ki Karas Monika. Megjegyezte, a hallgatók és az oktatók álmainak immár nem szabhat határt a technika, s az NMHH feladatának tartja, hogy ösztönözze a leendő médiaszakemberek kreativitást. „Hiszek abban, hogy a Szegeden átadott műhely nemcsak egy gépterem, hanem a jövő, a lehetőségek és az álmok megvalósításának a helye is lesz” – fogalmazott.

nmhh10_gs

„Az elméleti képzésre mindig nagy hangsúlyt fektettünk, de a szakirányaink lehetőséget adtak arra, hogy a hallgatók jól hasznosítható gyakorlati ismeretek birtokában hagyják el az egyetemet” – mondta el

Szajbély Mihály

, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja. Hozzátette, a felsőoktatást érintő financiális megszorításai nem tették lehetővé, hogy a rádió- és televízió stúdiót korszerűsítsék, ezért is fontos az SZTE számára, hogy az NMHH támogatásával egy valóban 21. századi médiaműhelyt tudnak a hallgatók rendelkezésére bocsátani. Az universitasnak az NMHH három MacPro és három iMac 27-inch számítógépet, három Apple Thunderbolt kijelzőt, hat Adobe CS6 Master Collection kreatívszoftver-csomagot üzemelt be, valamint gondoskodott a műhely teljes kialakításáról és bútorzatáról is. A hatóság 2012-ben megkezdett programja keretében eddig a Pécsi Tudományegyetemen, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, illetve az SZTE-n nyitottak Új Médiakultúra Kreatív Műhelyeket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.