Közélet

Önkormányzati cégeket vonnak össze és felmondanak a vezetőknek (FRISSÍTVE)

Önkormányzati cégeket vonnak össze és felmondanak a vezetőknek (FRISSÍTVE)

2014. november 14., péntek
Önkormányzati cégeket vonnak össze és felmondanak a vezetőknek (FRISSÍTVE)
botka_laszlo_sajttaj01_gs

Öt önkormányzati cégvezetőnek alkalmatlanság miatt mondanak fel a november 21-i testületi ülésen, jövő ősszel pedig pályázatot írnak ki minden posztra – jelentette be Botka László polgármester sajtótájékoztatóján.

Hatékonyabbá, olcsóbbá és átláthatóbbá szeretnék tenni az önkormányzati cégek működését – ezzel indokolta

Botka László

MSZP-s polgármester, hogy a tizennégy 100%-os és a város két többségi tulajdonában álló társaság élén változások lesznek. Strukturális átalakításokról is szavaznak a képviselők november 21-én, a Városi Televízió Szeged Nonprofit Kft.-t beolvasztják a Szegedi Ifjúsági ház Nonprofit Kft.-be, illetve a Szegedi Városkép Kft.-t a Szegedi Vásár és Piac Üzemeltető Kft.-be. Két cég, a Testamentum és a SZINT esetében pedig 2015-ben készítik elő az összevonást, előbbit a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-hez, míg utóbbit az IKV-hoz csatolják. Az önkormányzati tulajdonú cégrendszer átalakításának első lépéseként a 14-ből 10 cég lesz, de Botka közölte, hogy további összevonásokat készítenek elő. Ezekről csak annyit mondott, hogy nagyságrendileg nem tervezik a cégek számának csökkentését, az eltérő tevékenység miatt nem is lehet összevonni azokat.

Mindössze három cégvezető marad a helyén a 100%-os tulajdonú társaságoknál

botka_laszlo_sajttaj02_gs

Makrai László

, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.,

Herczeg Tamás

a Szegedi Szabadtéri Nonprofit Kft., továbbá

Veprik Róbert

, a Szegedi Vadaspark Nonprofit Kft. ügyvezetője marad a helyén a tizennégy 100%-os önkormányzati tulajdonú cég esetében.

Károlyfalvi Zsolt

, a Szegedi Sport és Fürdők Kft. ügyvezetője maga kezdeményezte munkaviszonya megszüntetését, így ő közös megegyezéssel távozik a cég éléről, míg az IH esetében

Vajda Árpád

szerződése idén december 31-én lejár. Botka László elmondta, változott a munkajog, így az egyszerű felmondás mellett immár alkalmatlanság miatt is lehet kezdeményezni a munkaviszony megszűnését, ez esetben nem jár semmilyen juttatás. A jövő hét pénteki közgyűlésen alkalmatlanság miatt négy cégvezető távozásáról döntenek, az IKV Zrt.-t igazgató

Nagy Ferencet

, a Szegedi Közlekedési Kft. vezetőjét,

Tóth István Tibort

, a Szegedi Vásár és Piac Üzemeltető Kft. igazgatóját,

Erdei Pétert

, továbbá a SZINT Szegedi Intézménytakarító Kft. ügyvezetőjét,

Miklós Pétert

fogja ez érinteni. Rendes felmondással a VTV ügyvezetőjének,

Zelena Andrásnak

, a RITEK Zrt. vezérigazgatójának,

Mihálffy Lajosnak

, a Szegedi Testamentum Kft.-t vezető

Balogi Dánielnek

, a Szegedi Városkép Kft. ügyvezetőjének,

Licsicsányi Ilonának

mondanak fel. Két, az önkormányzat többségi tulajdonában álló cégnél is vezetőcsere lesz: alkalmatlanság miatt felmondanak

Martonosi Istvánnak

, aki Szegedi Hőszolgáltató Kft.-nek a város által delegált ügyvezetője, míg a Dorozsmai Nagybani Piac Kft. ügyvezető igazgatója,

Pap Róbert

közös megegyezéssel távozik.

Régi-új nevek a cégvezetők között

A társaságok élére határozott időre neveznek ki új vezetőket, 2015 szeptemberében pályázatot írnak ki az igazgatói posztokra mindegyik önkormányzati cég esetében, így a lecserélt vezetők mandátuma jövő év december végéig fog szólni – jelentette ki a polgármester, aki meg is nevezte az új igazgatókat:

TÁRSASÁG

Új igazgató

100%-os önkormányzati tulajdonú cég
IKV Zrt.Kardos Kálmán
Szegedi Közlekedési Kft.Kojedzinszky Richárd
Szegedi Vásár és Piac Üzemeltető Kft. és Szegedi Városkép Kft.Németh István
SZINT Szegedi Intézménytakarító Kft.Hegedűs János
Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. és Városi Televízió Szeged Nonprofit Kft.Jávorszky Iván
RITEK Zrt.Drégelyi Zoltán
Szegedi Pólus Nonprofit Kft.Csanádi Zoltán
Szegedi Testamentum Kft.Molnár Tamás
Szegedi Sport és Fürdők Kft.Horváth András

Többségi tulajdonú önkormányzati cégek

Dorozsmai Nagybani Piac Üzemeltető Kft.Németh Zoltán
Szegedi Hőszolgáltató Kft.Kóbor Balázs

Az új cégvezetők között több név ismerősen cseng, Kardos Kálmán a Nevelési-Oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálatának, vagyis az NGSZ-nek az igazgatója, Kojedzinszky Richárd korábban is vezérigazgatója volt a RITEK-nek, Németh Istvánt az IKV éléről ismerhetik a szegediek, Hegedűs János korábban is az SZINT-et vezette, a RITEK-et alapító Drégelyi 2006-ig önkormányzati képviselő is volt, a Fidesz frakcióvezető-helyettesként politizált, Csanádi Zoltán jelenleg is a Pólusnál dolgozik mint projektigazgató, míg Molnár Tamás és Horváth András korábban is azokat a cégeket vezette, amelyek élére most ismét kinevezik őket. Németh Zoltán neve a Németh Pékség vezetőjeként lehet ismerős, míg Kóbor Balázs SZTE Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszék tudományos munkatársa, a Dél-alföldi Termálenergetikai Klaszter elnöke.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a társaságok Felügyelő Bizottságaiba összesen 16 helyet ajánlott fel Botka László az ellenzéknek.

Korábban írtuk:

A Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság múlt heti ülésén

Solymos László

MSZP-s alpolgármester

jelentette be

, hogy a tizennégy 100%-os önkormányzati cégnél teljes körű átvilágítást kezdeményez

Botka László

polgármester. A Szegedi Ügyvédi Kamara elnöke,

Kertész József

által javasolt 10 ügyvéddel közreműködve 90 napon belül zajlik az érintett cégek átvilágítása. Az ügyvédek ötvenezer forintos megbízási díjat kapnak munkájukért, amit a város költségvetéséből biztosítanak. Miután a bizottság egyhangúan támogatta a napirendi pontot, másnap el is kezdődtek a vizsgálatok. „Nem lesz átvizsgáló és átvételi bizottság, nem akarok politikai cirkuszt és revansot” – jelentette ki Botka a választások után tartott

sajtótájékoztatóján

, ahol a bizottsági struktúrát ismertette. Akkor arról szólt, hogy „más módon és más eszközökkel” kívánja biztosítani a városvezetés, hogy törvényesen és tisztességesen dolgozzanak az önkormányzati cégek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.