Közélet

Németh Miklós: Választási ciklusokon átívelő gondolkodás kell!

Németh Miklós: Választási ciklusokon átívelő gondolkodás kell!

2014. november 19., szerda
Németh Miklós: Választási ciklusokon átívelő gondolkodás kell!
kerekasztal_beszelgetes21_KF

Nem lehet negyven év rossz kormányzását négy év alatt helyrehozni – vallja a Magyar Népköztársaság utolsó, a Magyar Köztársaság első kormányfője, Németh Miklós, aki portálunknak elmondta: nem kíván visszatérni a közéletbe.

Az 1989-es határnyitásról, a vasfüggöny lebontását megelőző és követő eseményekről rendeztek kerekasztal beszélgetést az SZTE rektori hivatalban, mely után

Németh Miklós

, aki 1988 és 1990 között volt Magyarország egykori miniszterelnöke portálunknak elmondta, a magyarországi tömegpártoknak meg kell érteniük a 21. század kihívásait, ezen kívül választási ciklusokon átívelő programokat, együttműködéseket sürgetett.

- Huszonöt évvel a rendszerváltás után miként látja a jelenlegi helyzetet? Vannak olyan folyamatok, amelyek bizakodásra adnak okot?

- Most is a fiatalokban bízok és abban, hogy még mindig nem késő egy a választási ciklusokon átnyúló egyfajta szociális-társadalmi-gazdasági-kulturális-oktatási megszervezni. Nagyon örülnék, ha ilyet kezdeményezne a köztársasági elnök például, és odahívná azokat a pártokat, amelyek a fő áramlatba tartoznak. Németországban jártam nemrég, meghallgattam legalább tíz beszédet, s a szónokok lehettek szociáldemokraták, CDU-sok, vagyis a Kereszténydemokrata Unió, egy konzervatív néppárt tagjai, netán a SCU, a Bajor Keresztényszociális Unió tagjai, egytől-egyig elhatárolták magukat a szélsőségektől és kijelentették: szélsőséges párt itt labdába nem rúghat! Nálunk is erre kell odafigyelni, hogy a cölöpök miként vannak kijelölve, amire a demokrácia épül… Egy modernizációs pályának meg kell tudni fogalmazni a követelményeit, amelyek átnyúlnak a választási ciklusokon, hiszen negyven év rossz kormányzását lehetetlen megváltoztatni négy esztendő alatt. Lehet az adórendszerben egy picit változtatni ilyen-olyan irányban, de például az oktatásban, a vidékfejlesztésben vagy az egészségügyben olyan koncepcióra van szükség, ami nem négy évre szól. Ha valaki megnézni, hogy Magyarország 53 milliárd dolláros adósságából mennyi adódott abból, hogy az inga egyszer erről, majd a másik irányból jött és lesöpört mindent, mert semmi sem volt jó, akkor ennek az adósságnak a nagy részét itt találnák meg.

- Az elmúlt negyed évszázadban több párt meg is szűnt, például az SZDSZ, de mégis miként látja, a magyarországi pártok felnőttek a mai kor kihívásaihoz?

- Történelmi pártok esetében nagyon nehéz azt mondani, hogy megújultak. A Magyar Szocialista Párt még ma sem jutott el az ő 1959-es Bad Godesberg-i programjáig, és most 2014-et írunk… A szocdemek Németországban még a múlt században eljutottak oda, Németország Szociáldemokrata Pártja (NSZDP) a politikai céljait rögzítő alapdokumentumot, az úgynevezett demokratikus szocializmus programját akkor fogadták el. A magyarországi történelmi pártoknak el kell tudniuk gondolkodniuk azon, hogy mit jelent a 21. század, mit jelent az internetes világ, mit jelent ez a politika mindennapjaiban. Tömegpárt pedig tömegtámogatás nélkül csak üres szavakból és jelmondatokból áll, és én ilyenben nem szeretek részt venni.

- Tervezi, hogy visszatér a politikába?

- Ne felejtsük el, hogy én annak idején nem szerepeltem

Grósz Károly

kormányfőjelölti négyes listáján, amellyel az országot járta, én akkor ismeretlen voltam a nagypolitikában. Én többet vártam a rendszerváltáskor, a pártok nem ültek össze, a kerekasztal szétesett, és azóta sem valósult meg az előbb említett ciklusokon átívelő gondolkodás, melyekre bizonyos ügyekben szükség volna. A véleményem természetesen megvan a jelen történéseiről, de a közéletből visszavonultam, nem térnék vissza.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.