Egyetem

Mi leszel, ha nagy leszel? - Segít a pályaválasztási kiállítás

Mi leszel, ha nagy leszel? - Segít a pályaválasztási kiállítás

2014. november 10., hétfő
Mi leszel, ha nagy leszel? - Segít a pályaválasztási kiállítás
cukraszuzem_latogatas10_gs

Kanyargós ösvény lehet a pályaválasztás, ha a felvételiző nem készül időben a karriertervezésre. A Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja november 13. és 15. között Pályaválasztási Kiállítást és Vásárt szervez általános és középiskolásoknak, szülőknek és pedagógusoknak. Találd ki magad!

A Pályaválasztási Kiállítás és Vásár rendezvénysorozat már 15. alkalommal várja a diákokat, szüleiket és a pedagógusokat, hogy a gazdag programkavalkáddal segítséget nyújtson a továbbtanulási és felvételi kérdésekben, utat mutasson a karriertervezés kálváriájában. A továbbtanulás azok számára is komoly fejtörést okozhat, akik idejében elkezdik szövögetni terveiket, de még nem tudják, hogy álomszakmájuk eléréséhez mely iskola biztosítja a legjobb alapot. A háromnapos pályaválasztási börze ideális mindazoknak, akik bepillantanának egy-egy szakma rejtelmeibe, és azoknak is, aki szeretnének választ kapni a "Mi leszek, ha nagy leszek?" kérdésre. Tavaly mintegy 5000 gyerek látogatta az Ifjúsági Házban és a Szent-Györgyi Albert Agórában futó programokat. A rendezvény sikerén felbuzdulva a szervező Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ idén sem változtat a kiállítás színvonalán, a végzős általános iskolásoknak és a középiskolásoknak mutatnak irányt. Az első két nap eseményei az IH Rendezvényközpontban zajlanak majd, a kiállítók 70 standnál várják a kérdéseket: felsorakoznak a Csongrád megyei szakközépiskolák, szakmunkásképzők és gimnáziumok, sőt, a Szegedi Tudományegyetem karai is kitelepülnek. Nemcsak általános információszerzésre jó a bemutatónap, olyan interaktív foglalkozások is lesznek, mint az adótudatosságra nevelés a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársaival, kis-tudós sarok, ahol a természetismereti tárgyakat népszerűsítik, a jövő webdizájnerei órán pedig a kreatív szakma szépségeivel ismerkedhetnek a gyerekek. "Mindhárom nap tanácsadást tartunk, valamint önismereti kérdőíveket tölthetnek ki a gyerekek. Ahhoz, hogy a diákok helyesen válasszanak, tudniuk kell milyen képességekkel rendelkeznek, milyen tulajdonságokkal bírnak és hogy egyáltalán mi érdekli őket. A tanácsadóval történő beszélgetés után könnyebben figyelnek majd arra is, milyen szakmával szemben milyen elvárásokat állítanak fel a munkáltatók" - mondta

Balázs Gitta

, a munkaügyi hivatal Szolgáltató Központ osztályvezetője. Az alapok után a szakmasziget sokat segíthet a döntésben, a szakács, a cukrász, a vegyipari laboratóriumi technikus, a gázszerelő, az asztalos, a festő és a pincér foglalkozások mellett számos egyébhez kerülhetnek közel, ráadásul közvetlenül az intézményekben tanuló diákoktól tudhatják meg a munka szépségeit és nehézségeit.

munkaugyi_pav02_KF

A pályaválasztás a fiatalok első komoly döntése, ezért nem csak az általános iskolások, hanem sok középiskolás is kikéri a család segítségét. "Azt tapasztaljuk, a szülők odafigyelnek a pályaválasztás előtt álló gyermekük sorsára, tudni szeretnék hogyan segíthetnének meghozni a helyes döntést, hogyan terelhetnék jó útra gyereküket. Itt mindent megtudhatnak arról, milyen kompetenciák szükségesek, vagy hogy vannak-e egészségügyi elvárások egy adott szakmával szemben" - folytatta Balázs Gitta, miért tartották fontosnak a tavalyi rendezvény mintájára visszahozni a családi pályaválasztási nap programjait. A Segítség, pályát választ a gyerekem! olyan másfél órás interaktív foglalkozás, ahová a gyerekek a szülőkkel közösen ülhetnek be, majd a csoportvető szakember segítségével megvitathatják, hogy a felvételi előtt álló gyerek képességi szerint mely területek irányába érdemes gondolkodni. A Szent-Györgyi Albert Agórában komplett karrierváros épül fel a szombati napra, ahol hat idegennyelvből szintfelmérők, valamint változatos szakmabemutatók várják a továbbtanulókat. A mini várost bölcsészklub, nyomdász műhely, kreatív stúdió, a kereskedelemmel kapcsolatos szakmák úgynevezett market pontja, a pénzügyi tervezés business köze, trend szalon, ínyenc sarok, lézerlabor és még sok más alkotja. Ha a fiatalok mindezt körbejárják, talentumokat gyűjthetnek, a legjobb öt túrázó között ajándékot sorsolnak ki.

munkaugyi_pav08_KF

Kísérd, mint egy árnyék!

A karriertervezés természetesen nem csak erre a három napra koncentrálódik, a szervezők a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve október 13-tól ezidáig több mint 1000 7.-8. osztályos diákot vont be az üzemlátogatási programjába, ahol a kereskedelem, a fémfeldolgozás, a szolgáltatás, a média, az autószerelés rejtelmeivel ismerkedhettek. Hasonló a Junior Achievement árnyékprogram névre keresztelt rendezvénye, amelynek keretében a diákok egy-egy kiválasztott szakma képviselőjének napját követhetik végig. Balázs Gittától megtudtuk, közel 30 középiskolás szeretne élni a lehetőséggel. A munkaügyi központ kreatív rajzpályázatot, valamint filmpályázatot is hirdetett az általános és középiskolásoknak. A rajzversenyre 114 mű érkezett, melyeket a vásár megnyitóján slide show keretében mutatnak be. Eddig összesen 8 filmes videót kaptak a középiskolásoktól, amiben tanulói szemmel láttatják az intézmény mindennapjait. Ezeket a munkákat az Agórában vetítik le, a legjobbakat pedig jutalomban részesítik. A rendezvénnyel kapcsolatos események a

Találd ki magad!

Facebook-oldalon követhetőek. A részletes program

ITT

elérhető.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.