Közélet

Ma kezdődik a költségvetés országgyűlési vitája

Ma kezdődik a költségvetés országgyűlési vitája

2014. november 19., szerda
Ma kezdődik a költségvetés országgyűlési vitája

A következő három napban, összesen több mint harminc órában tárgyalja az Országgyűlés a jövő évi költségvetést.

A Ház ülése reggel 9 órakor kezdődik, a napirenden kizárólag a 2015-ös büdzsé általános vitája szerepel, amely a kormány képviselőjének 40 perces előterjesztői nyitóbeszédével kezdődik. Ezután az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének 30 perces, majd a Költségvetési Tanács elnökének szintén legfeljebb félórás felszólalása hangozhat el. A kormánypárti- és ellenzéki frakcióknak ezt követően a mai ülésnapon 5-5 órájuk lesz véleményük elmondására, majd csütörtökön és pénteken összesen további 20 órában fejthetik ki álláspontjukat. A vitában a magyar EP-képviselők és a nemzetiségi szószólók is elmondhatják véleményüket, felszólalásaik az említett időkeretbe nem számítanak bele. A kabinet korábban a banki elszámoltatás büdzséjének nevezte a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot. A kormány a javaslatban 2,5 százalékos GDP-növekedéssel és 1,8 százalékos inflációval számol, a költségvetési hány a GDP 2,4 százalékát teheti ki, az államadósság a GDP 75,4 százalékára csökkenhet.

Varga Mihál

y nemzetgazdasági miniszter korábban hangsúlyozta, a 2015-ös büdzsé a fegyveres és rendvédelmi dolgozók béremelésére 44 milliárd forintot, a pedagógusbérek további javítására pedig 38 milliárd forintot irányoz elő. A költségvetésben az országvédelmi alap 60 milliárd forintot, az általános tartalék 100 milliárd forintot tesz ki, ami a kormány várakozásai szerint megfelelő biztonságot nyújt az előre nem látható kiadásokra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.