Kultúra

Az X-embörök a magyar anti-szuperhősök + FOTÓK

Az X-embörök a magyar anti-szuperhősök + FOTÓK

2014. november 16., vasárnap
Az X-embörök a magyar anti-szuperhősök + FOTÓK
x_emborok_001

Bizony, nem csalnak az olvasó sejtései, ha első nekifutásra hasonlóságokat vél felfedezni Kivételös X-embörök és a Marvel mutánsai között. A szegedi alkotók nem is csinálnak titkot ebből. A képregényszereplők kitaláltak, bármilyen hasonlóság más karakterekhez szándékos és nem a véletlen műve.

Hosszadalmas és bonyolult lenne összefoglalni a Xaviér Károly vezette X-embörök múltját, az évtizedeken át zajló csatározást ellenségével és egykori jó barátjával, Zsoldos Emillel (Mágnesvas) - aki mégis szeretné átböngészni az 1979-ig visszavezethető regét,

ITT megteheti

. Bizonyára meg sem kéne említenem, hogy a szegedi alkotóbrigád mutánsai az X-menek parodisztikus másolatai, akik többek között

Váradi Gábor, Rozgonyi Zalán

és

Pusztai Dániel

agyszüleményei. Még 2003-ban, ahogy a második X-men mozi begaloppozott a mozikba és több-kevesebb sikerrel a rajongók szívébe, a szegedi fiúk megálmodták az amerikaiak anti-szuperhős változatát, megfűszerezve egy kis szegediséggel. Kiindulópontjuk az volt, hogy a hazai közönség nem tud azonosulni a Marvel hazafias bajnokaival, ezért felépítettek egy univerzumot és görbe tükröt állítottak a nagy magyar valóságnak. Elképedhetünk, röhöghetünk, ahogyan több mint húsz éve a "legvidámabb barakk" is tette, hiszen sírva vigad magyar. Mivel a csapat Szegeden alkot, nem is kellett kézenfekvőbb helyszín az X-embörök főhadiszállásának. "Számunkra az amerikai hősök egyfajta egzotikumok, ezért volt szükség az ismerős környezetre" - mesélt a Somogyi-könyvtárban Rozgonyi Zalán a 6. Szegedi Képregényfesztiválon. A tájszólás, a vasúti pályaudvar épülete, vagy a Belvárosi híd mind visszaköszönő elemek a lecsúszott, megélhetési gondokkal küzdő mutánsok történetében. "Többen is dolgoztunk egyszerre, de ketten kezdtük el rajzolni" - tekintett vissza a több mint tíz éves képregény kezdetire Váradi Gábor, majd egy rövid bepillantást is engedett a kulisszatitkokba. Kiderült, Zalán a ceruzavázlatokat ma is hagyományos módszerrel készíti, csak a szövegbuborékok elhelyezése és a színezés történik számítógépen. Pusztai Dániel pedig egy szegedi képregény-rajongói körből csatlakozott a csapathoz. "A Torkosborz fedőnéven ismert mutáns egyike a legidősebbeknek, akikkel Xavér Prof valaha is találkozott, de sajnos ahelyett, hogy közel kétszáz év gazdag élettapasztalatával rendelkezne, múltjára vonatkozó emlékei legalább annyira töredékesek, mint a német romantikusok irományai" - írja a mutánskisokos az X-embörök honlapján. Nem nehéz kitalálni, hogy Torkosborz valójában Farkas, voltaképpen Rozsomák, ha eredeti nevén szeretnénk hívni. A srácok azt mondták, az X-men sorozatok egyik legnagyobb hibája, hogy bizonyos karaktereknek populárisabb nickname jutott mint ahogyan azt a Marvel megálmodta, ezért is döntöttek úgy, a paródiában így lett Bestiából Dögállat, Magnetoból Mágnesvas, Küklopszból Egyszemű óriás, vagy Jean Grey-ből Szürke Janka. Már közel 100 szereplő kalandjait követhetik a rajongók. "A sztori ennyi szereplővel már viszi magát" - folytatta Váradi, akitől azt is megtudtuk, a fő szálakat előre megírták, csak a rajzlás van hátra. Az olvasók viszont egyre türelmetlenebbek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.