Közélet

Nézőpont: várakozáson felül teljesített a Fidesz-KDNP

Nézőpont: várakozáson felül teljesített a Fidesz-KDNP

2014. október 15., szerda
Nézőpont: várakozáson felül teljesített a Fidesz-KDNP

Jobban teljesített a Fidesz-KDNP az őszi önkormányzati, mint a tavaszi országgyűlési választáson. A Jobbik profitált a baloldal gyengeségéből, míg az MSZP stabilizálta első helyét a szövetségesei között - olvasható a Nézőpont Intézet elemzésében, amelyet szerdán juttattak el az MTI-hez.

A közlés szerint az önkormányzati választás egyértelmű győztese a Fidesz-KDNP: a pártszövetség valamennyi megyei közgyűlésben önállóan megszerezte az abszolút többséget, így helyi koalíciós alkudozások nélkül tud majd döntéseket hozni. A Fővárosi Közgyűlésben megnyert 20 mandátum szintén meghaladta az előzetes prognózisokat - tették hozzá. A Jobbikot ezzel szemben nehezen lehetne a választás győztesének vagy a kormányoldal valódi "kihívójának" tekinteni: Budapesten, az országos politika színterén például továbbra sem erős a párt - áll az elemzésben. A Jobbik megyei szinten látszólag valóban a második erőnek mondhatja magát a pártversenyben, ám a képet árnyalja, hogy a baloldali erőkre leadott szavazatokat összeadva ezen a bázison már nem mindenhol lenne meg a második helye. "A Jobbik emellett ezúttal sem a kormánypártokkal versenyzett, hanem továbbra is a baloldali erőkkel, és egyértelműen profitált is a baloldal gyengeségéből." A Nézőpont Intézet elemzői szerint az önkormányzati választás a baloldali dominanciaharcokra is kihatással lehet. A községek és a nem megyei jogú városok szintjén az MSZP jól láthatóan kétszer olyan erős, mint a DK, a szocialista párt ezáltal vidéki szinten stabilizálta első helyét a baloldalon, míg az Együtt-PM gyakorlatilag Budapesten kívül nincs jelen. Az újabban alakult baloldali pártok nem voltak képesek áttörést elérni vidéken a szocialistákkal szemben, nem rendelkeznek érdemi bázissal a kisebb településeken - olvasható az elemzésben. Az önkormányzati választás kapcsán az intézet az LMP szereplését is megvizsgálta és arra jutott, hogy a párt több mint 6 ezer megyei listás szavazattal előzte az Együtt-PM szövetséget annak ellenére, hogy fele annyi megyében állított megyei listát: mindössze 5 megyében, szemben az Együtt-PM 11 megyei listájával. "Ez is azt mutatja, hogy az önkormányzati választás fő vesztese nem az LMP, hanem az Együtt-PM lett, miként ezt előre jeleztük" - fűzték hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.