Közélet

Fasorban se lennénk a szegedi LMP nélkül

Fasorban se lennénk a szegedi LMP nélkül

2014. október 8., szerda
Fasorban se lennénk a szegedi LMP nélkül
lmp_fak_ia

A Városkép- és Környezetvédelmi Bizottság elnökeként az LMP-s Szentistványi István négy éve harcol a fák indokolatlan kivágása ellen. A zöld párt szegedi munkájának köszönhetően roboghat lombok között a villamos a Petőfi Sándor sugárúton, valamint ők akadályozták meg a Dugonics tér fasorának felszámolását is.

A belvárosi parkok, terek és fasorok nem csupán építészeti szempontból fontosak Szegednek, de városökológiai és népegészségügyi szerepük is legalább ilyen jelentős - hangsúlyozta szerdai sajtótájékoztatóján az LMP szegedi szervezete. A zöld párt egy-egy feliratot is kihelyezett a Dugonics tér és a Petőfi Sándor sugárút azon fáira, melyek az ő fellépésük árán menekültek csupán meg a fejlesztésekkel, átépítésekkel járó, egyébként indokolatlan fakivágásoktól. A frekventált belvárosi tér hársfái is a párt ellenvetése miatt maradhattak a helyükön.

Több ezer fát mentett meg a zöld párt Szegeden

Civilként korábban is a város zöldövezetének védelméért dolgozott

Szentistványi István

LMP-s önkormányzati képviselőjelölt, négy éve pedig a Városkép- és Környezetvédelmi Bizottság elnökeként állt ki az indokolatlan fakivágások ellen. "A különböző átépítések, térrekonstrukciók során a fák, zöldövezetek esnek elsőként áldozatául a munkálatoknak, holott a nagy részük egészséges, és az itt élők komfortérzetét is jelentősen javítja. A szegedi LMP munkájának köszönhetően fák ezreit sikerült megmenteni városszerte" - mondta el a sajtótájékoztatón

Málovics György

, a párt szegedi polgármesterjelöltje. Hozzátette: a bizottsági üléseken sokszor vívtak elkeseredett küzdelmet a városkép teljes bebetonozása ellen, a belváros több zöld foltja hirdeti azonban a technokrata szemlélettel szemben vívott győztes csatákat.

Három jellegzetes példáról is beszélt a Dugonics tér és a Petőfi sugárút találkozásánál Szentistványi István. A tér felújítása során az itt lévő cserjeállomány szinte teljes egészében eltűnt, a fák jelentős részével egyetemben - több hónapos folyamattal sikerült a még meglévő hársokat megóvni. "József Attila szobránál egy gyönyörű díszgalagonya nőtt, amely a város egyik ékességéül szolgált, míg a tervező nem döntött úgy, hogy nincs rá szükség, ezzel egy kétmillió forintos eszmei értékű növényt tüntetett el. Kettő darab, több mint negyvenéves japánakácot is kiszedett a DÉMÁSZ annak ellenére, hogy kijártuk annak védelmét. Az idősebb hársfasort is fiatalabbakra cserélték volna, de a néhány éve ültetett, fiatal fákat is ki akarták szedni, mert az nem illett a térfelújítási koncepciójukba. A mi közbenjárásunkkal sikerült mindezeket megakadályozni" - sorolta Szentistványi. Négyéves munkájának egyik legnagyobb sikereként tekint a helyi védettségi rendeletre, amelynek köszönhetően a növényállomány nincs kiszolgáltatva a tervezők és beruházók kénye-kedvének, azokról egy illetékes szakbizottság dönt. Leszögezte továbbá: a beteg, balesetveszélyes fák kivágását természetesen ők is indokoltnak tartják, mindig a megtartható, menthető fák védelméért léptek fel. A Petőfi Sándor sugárúton végig kiszedték volna a fákat azután, hogy az SZKT szélesebb villamosokat szerzett be. Mint kiderült, a négyes villamos vonalát szegélyező, egészséges hársfák sorsáról első körben szemmértékkel döntöttek volna, a pontos méréseket követően azonban kiderült, hogy a visszavágásuk is bőven elég a járat biztonságos haladásához. Következő nagy feladatuk a partfal-rekonstrukcióval érintett Stefánia és Korányi fasor fáinak megóvása, melynek kapcsán Botka László polgármester korábban úgy nyilatkozott: néhány zöld favédő "károgása" nem akadályozhatja meg Szeged legnagyobb árvízvédelmi projektjét. Szentistványi szerint a szegedi LMP a következő öt évben is azért fog dolgozni, hogy a szegediek barátságos, egészséges környezetben élhessenek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.