Közélet

Több mint 4 milliárdból újul meg a szegedi klinika eszközparkja

Több mint 4 milliárdból újul meg a szegedi klinika eszközparkja

2014. szeptember 30., kedd
Több mint 4 milliárdból újul meg a szegedi klinika eszközparkja
klinika_kozpont_sajtoreggeli01_gs

Korszerű szívsebészeti terápiás és diagnosztikai eszközökkel gazdagodik a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ, több mint négymilliárd forint értékben. Ennek révén a műszívkezelés is elindulhat Szegeden a magkórházban.

Tizennégy közbeszerzési eljárást bonyolítottak le az elmúlt két évben az orvostechnológiai eszközpark fejlesztésére, összességében több mint húsz céggel között szerződést az egyetem. „Orvostechnológiai eszközök beszerzésére 4 milliárd 98 millió forintot értékben kötött szerződéseket az SZTE. Két esetben döntőbírósági eljárás zajlott, mivel a közbeszerzésen vesztes cég megkérdőjelezte az eredményt, de mindkét esetben az egyetem álláspontja érvényesült végül” – tájékoztatott

Tapasztó Sándor

projektvezető. A

panelműtőket

bruttó 1,3 milliárd forintból alakítják ki, melyből 8 műtő a magkórházban van, míg hat az újklinikán lesz. „A legnagyobb értékű eszközbeszerzés az invazív kardiológiai és elektrofiziológiai laborrészleg képalkotó berendezéseit érintette. Egy szívkatéteres angiográfiás röntgenberendezést szereztünk be bruttó 266 millió 700 ezer forintért, és egy elektrofiziológiai labort bruttó 144 millió 780 ezer forintért” – sorolta a projektvezető. Úgy összegzett, az eszközbeszerzések révén az műszerpark életkora „megfeleződött”, átlagosan öt évre. Tapasztó arról is tájékoztatott, hogy a nyolcvanas években épült 410 ágyas újklinikán októberben kezdődnek a felújítási munkálatok a panelműtők és a központi sterilizáló kiépítésével.

A sebészeti részleg csak egy év múlva költözhet

„Megkezdtük belakni az új épületet, a magkórházba több lépcsőben indult el a

költözés

. Először a sürgősségi osztály háttérrészlege, majd a hematológiai osztály, legutóbb pedig az elektrofizológiai és az invazív kardiológiai részlegek kerültek az új helyükre” – erről már

Forster Tamás

, a II. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ tanszékvezetője beszélt. A kardiológiai osztály egyik része is az új épületben működik már, de a költözés most a 410 ágyas újklinika felújítása miatt leáll egy időre, minimum egy hónapra.

klinika_kozpont_sajtoreggeli02_gs

„A mintegy 20 ágyas betegellátással foglalkozó részleg, illetve az angiológiai részlegünk még a Korányi fasoron maradt a II. Belklinikán. A kétlakiság természetesen jelent problémákat, hiszen mind a két helyre kell ügyeletet biztosítanunk, az iroda már a magkórházban van, de az orvosi megbeszéléseket a régi helyen tartjuk hetente háromszor” – magyarázta Forster Tamás. A tanszékvezető reméli, hogy év végére már át tudnak költözni a 265 ágyas magkórházba, de a pontos időpontot a 410 ágyas újklinika felújítása befolyásolja. Hozzátette, a szívsebészet azonban csak azután kerülhet új helyére, ha az említett felújítás lezárul, vagyis a sebészeti részleg csak körülbelül egy év múlva üzemelhet a magkórházban. Forster Tamás kérdésünkre elmondta, az ágyszámok nem változnak, a projekt ezt nem tette lehetővé, de jobb körülmények között lesznek a betegek, hiszen kétágyas, fürdőszobás kórtermeket alakítottak ki a magkórházban.

Elindulhat a műszívkezelés Szegeden

Húsz modern szívsebészeti eszközzel gazdagodott a klinikai központ. Az évente 900 műtétet lebonyolító

szívsebészet

is még a régi helyén, konkrétan egy L alakú folyosón működik.

Bogáts Gábor

egyetemi docens elmondta, hogy három intraaortikus ballonpumát kapnak a jövő héten, mely a beteg vérkeringését támogató mechanikus szerkezet. Általában súlyos állapotú betegeknél alkalmazzák szívműtétek előtt és után, vagy szívkatéterezések szövődményeinek bizonyos esetében. Bogáts elmondta, jelenleg két szív-tüdő motorja van a klinikának, ezek egyike 16, a másik 8 éves, most azonban hámom újat kapnak. „Ez a szerkezet a nyitott szívműtétek során a szív és tüdő munkáját helyettesíti” – tette hozzá.

klinika_kozpont_sajtoreggeli03_gs

Egy úgynevezett biopumpát is kap a klinika, a modern, számítógéppel vezérelt berendezéssel a teljes keringésasszisztálást is végre lehet hajtani. Bogáts Gábor elmondta, ez gyakorlatilag egy szív-tüdő gépként működik, akár heteken keresztül is. „Ezáltal elindulhat a műszívkezelés Szegeden is” – hangsúlyozta az egyetemi docens. Hat operációs nagyító szemüveg is szerepelt a közbeszerzésben, így minden sebésznek lesz sajátja. Bogáts megjegyezte, eddig minden orvos magának vásárolt ilyen speciális szemüveget. Ezeken felül három a műtétek során használt hűtő-melegítő készülékkel, vérmentő autotranszfúziós készülékkel és három alvadékonyság vizsgáló is gyarapodik az eszközpark a több mint 14 milliárd forintos nagyprojekt keretében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.