Közélet

LMP: Munkahelyteremtéssel a panelrekonstrukcióért + FOTÓK

LMP: Munkahelyteremtéssel a panelrekonstrukcióért + FOTÓK

2014. szeptember 29., hétfő
LMP: Munkahelyteremtéssel a panelrekonstrukcióért + FOTÓK
DSC_4029

Az LMP komoly igényt lát a panelrekonstrukcióra, az elmúlt évek tapasztalatai szerint azonban nem történt érdemi lépéssorozat a több évtizedes emeletesek felújítására - mondta Szél Bernadett Szegeden. Az LMP társelnöke a megoldást a zöld gazdaságfejlesztésben látja.

Szél Bernadett

, az LMP társelnöke hétfői szegedi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, ahhoz, hogy ismét életet tudjanak lehelni a panelrekonstrukciós lehetőségekbe, mindenekelőtt az országot kell talpra állítani. A Lehet Más a Politika állítja, a zöld gazdaságfejlesztés a megoldás kulcsa, amelyet már az országgyűlési programjukban is hangsúlyoztak. Szél Bernadett szerint mintegy 200 milliárdos alapból meg lehetne oldani a házak szigetelését és az egyéb szükséges fejlesztéseket, mint például a nyílászárók cseréjét. Hozzátette, a rekonstrukcióval csökkenne az ország Oroszországtól való függése, és megvalósulhatna az igazi rezsicsökkentés: "jelenleg orosz gázzal fűtjük az utcákat, de valójában ennél sokkal kevesebb energiát kellene felhasználni". Az összefoglalóan zöld gazdaságfejlesztésnek nevezett program 400-450 ezer munkahelyet teremthet, az alacsonyabb iskolázottságúak körének is. Több olyan épületet is találni Szeged utcáin, ahol a lakóközösség szeretett volna beszállni a 2009-es panelrekonstrukciós kiírásba, azonban a vállalhatatlan önrész arra kényszerítette őket, hogy kihátráljanak a zöld beruházásból - ezt már

Szentistványi István

, az LMP szegedi listavezetője fűzte hozzá. Mint mondta, a Botka-féle városvezetés tisztában volt a helyzettel, de akkor "nem akartak ezzel foglalkozni, holott jelenlegi kampányukban azt hirdetik, az elmúlt években milyen magas százalékban sikerült panelházakat felújítani". Szentistványi szemezgetett

Kothencz János

, a Fidesz-KDNP-L.É.T. polgármesterjelöltjének elképzeléseiből is, amelyek közül kiemelte az önrészmentes panelprogramot és a hozzá tartozó épületgépészeti felújításokat is. Mint mondta, az energiahatékony beruházás minden szegedi épületben fontos kérdés, abban az esetben, ha ezt be is tudja tartani.

Istvánffy András

, a 4K! elnöke mindehhez hozzátette, sem a jelenlegi, sem pedig az előző kormányok nem rendelkeznek korszerű koncepciókkal, így az energiapolitikában sem. "A hétköznapi emberek azt gondolják, ezek a dolgok nem fontosak, az energiapolitika elvont probléma a mindennapiakhoz képest" - mondta. Pedig az energiahatékonyság jobbá teszi az életet: csökkenti a rezsit, munkahelyeket terem, ráadásul a helyi kis- és középvállalkozásokat is felkarolja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.