Közélet

Másodrangúak a szegediek? - fürdőváros fürdők nélkül

Másodrangúak a szegediek? - fürdőváros fürdők nélkül

2014. szeptember 22., hétfő
Másodrangúak a szegediek? - fürdőváros fürdők nélkül
uszoda01_gs

Régi adóssága Szegednek egy fedett uszoda építése, a lakosok minden egyes önkormányzati ciklus elején ígéretet kaptak erre, de ahogy Német Ferenc képviselőjelölt rámutatott, a jelenlegi városvezetés célja az, hogy kizárólag a Napfényfürdő Aquapolist kereshessék fel a lakosok.

A Torontál tér és a hídfő gyakorlatilag csak azért lett megújítva a 18-as, Újszeged I-es körzet képviselőjelöltje, Német Ferenc szerint, hogy a Napfényfürdő Aquapolishoz érkező vendégeket megfelelő környezet fogadja. „A fürdő, amellett, hogy veszteséget termel, folyamatosan magántulajdonba kerül. A Ligetfürdő Kft.-ben az önkormányzat mellett a városi Szegedi Sport és Fürdők Kft., továbbá a Hunguest Hotels Zrt. a tulajdonos, utóbbi 20 százalékban. A fürdő azonban deficitet termel, így a nyereséges szálló finanszírozza a veszteség egy részét, és aki nagyobb mértékben finanszírozza a veszteséget, később nagyobb tulajdonhányaddal rendelkezik. Az Aquapolis építésére a szegedi önkormányzat nyert európai uniós forrásokat, de szépen lassan átkerülhet minden a Hunguest tulajdonába, méghozzá úgy, hogy a szegediek nagy része be sem tudja tenni a lábát a fürdőbe, mert nem tudja kifizetni a belépőjegyet” – magyarázta a Fidesz-KDNP és a L.É.T. által támogatott képviselőjelölt. Német Ferenc úgy látja, annak érdekében, hogy máshol ne is lehessen fürdeni, gyakorlatilag elzárták a csapot a partfürdőn, és mivel nincs vízforgató a medencéknél, nem használhatóak.

Fürdőfejlesztés szegedi módra: csak látványtervek

Még 2011-ben a sportbizottság felhatalmazást adott a Szeged Pólus Nonprofit Kft.-nek, hogy készítsen el egy megvalósítási tanulmányt és elhelyezkedési rajzot hogy, hol lehetne megépíteni egy uszodát, s kutassa fel az ehhez kapcsolható pályázati lehetőségeket. Akkor olyan tervekről lehetett hallani, hogy a jelenlegi újszegedi sportuszodát lefednék, illetve egy új létesítményt építenének. Az akkori számítások alapján mindkét beruházást bruttó 1 milliárd forint költséggel lehetett kalkulálni. Volt terv arra nézve, hogy egy-egy kisebb, 25 méteres medencével épülő nyitott, télen fedhető uszoda épülhetne a Kossuth Zsuzsanna Szakközépiskola és a Tabán Utcai Általános Iskola területén. A másik elképzelés szerint az SZTE JGYPK Hattyas sori sportkomplexumához kapcsolódóan épülhetett volna fel egy fedett vízi létesítmény, de helyszínként itt is szóba jöhet a Tabán utca, ahol több beépíthető telek is található. Még látványtervek is születtek, a Hattyas sorra egy 50 méteres süllyesztett medencét, két szint magasságú, 500-600 fős befogadóképességű, féloldali lelátóval épített, könnyűszerkezetes uszodát álmodtak meg. Ennek építésébe a Szegedi Tudományegyetem is beszállt volna. „Szeged városa az elmúlt 25 évben egyetlen tanmedencét sem épített, pedig akkor elképzelhető, hogy a gyerekek inkább odajárnának, nem pedig a sportuszuda néhány pályáját kellene bérelni drágán, monopóliumokon keresztül” – szögezte le Német Ferenc. Emlékeztetett, a Deák gimnázium mögötti területre már tizenöt évvel ezelőtt terveztek tanuszodát, de az elmúlt 12 évben ez lekerült a napirendről, holott a helye is ki volt jelölve. „Kinek az érdeke, hogy ne épüljön tanuszoda?” – vetette fel a kérdést a Fidesz-KDNP-L.É.T. képviselőjelöltje. Emlékeztetett Orbán Viktor miniszterelnöke kijelentésére, mely szerint stratégiai ágazattá kívánja fejleszteni a magyar kormány a sportot, minden járási központba uszodát építenek, mely célra több tízmilliárd forint áll rendelkezésre a költségvetésben.

Szegeden másodrangúak a szegediek

„A Tiszában is egyetlen helyen lehet megmártózni legálisan, nem érdeke a regnáló városvezetésnek, hogy ingyenesen fürdőzhessenek a szegediek, a sziksósfürdői strandra sem költöttek jelentősebb összeget, így folyamatosan romlik az állapota. Szeged, amely a fürdők városa volt, bezárja a fürdőit azért, hogy az Aquapolisba terelje a fizetőképes keresletet. Szegeden egyszerűen másodrangúak a szegediek, kimondottan, ha fürdőzésről és a sportról van szó” – közölte Német Ferenc. Megjegyezte, a sportolási lehetőségek is korlátozottak a városban, a kikapcsolódni vágyóknak sem kedvez a város, a Szeged környéki kempingeket is felszámolták, mintha az lenne a cél, hogy csak a Napfényfürdőhöz érkezzenek turisták. Elmondta, a partfürdő kempingjébe több hónapra is érkeztek német és holland vendégek, de mióta nincsenek vízzel feltöltve a medencék, nem jönnek Szegedre. „A fürdőberuházáson kívül egész Újszegeden csak civilek és az egyház fejlesztett, a sokak által irigyelt területét Szegednek valójában magára hagyta a jelenlegi városvezetés” – összegezte tapasztalatait Német Ferenc.

Modern sportuszoda, iskolai tanuszodák

A modern fedett sportuszoda megvalósítása kiemelt fejlesztésként szerepel Kothencz János választási programjában. Ezen felül a választókerületekben a meglévő sportdecentrumok, vagyis városrészi sportközpontok fejlesztése, és újak kialakítása is olvasható a kiemelt fejlesztési célok között. Mind a lakótelepeken, mind más városrészekben többfunkciós, műanyag borítású, kispályás labdarúgásra, kézilabdára és kosárlabdára alkalmas, 20x40 méteres modern sportpályák létesítését ígéri a Fidesz-KDNP és a L.É.T. által támogatott polgármesterjelölt, továbbá a kormányzattal együttműködésében iskolai tanuszodák létrehozását is. Ahogy a választási program is kifejti, az önkormányzati szférában a sportpályák üzemeltetését külön kell kezelni, hatékonnyá és piaci alapúvá kell tenni, kivéve a városi finanszírozási rendszerből az önkormányzat, illetve cége pályafenntartó tevékenységének támogatását. A felszabaduló forrásokat sportegyesületi támogatásra kívánja fordítja az új önkormányzat a működési költségek segítése, ezzel megteremtve a mérhetőséget, kiszámíthatóságot és esélyegyenlőséget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.