Közélet

Középkori falrészletet találtak a dóm felújítása közben + FOTÓK

Középkori falrészletet találtak a dóm felújítása közben + FOTÓK

2014. szeptember 25., csütörtök
Középkori falrészletet találtak a dóm felújítása közben + FOTÓK
fal_09_gs

A középkori sírok után a 14. század végi szentély falának részletére bukkantak a Dóm téren a felújítási munkálatok alatt. A leletet darabokra vágják, kiemelik eredeti helyéről, majd később visszahelyezik, és egy kiállítás keretein belül megtekinthető lesz a nagyközönség által.

"A szentélyrész fala több részből áll: az alapozás kváderkövekből épül fel, vagyis két oldalról egy-egy hatalmas kváderkő közé oltatlan meszes törmeléket helyeztek a készítéskor" - ismertette

Lajkó Orsolya

, a Móra Ferenc Múzeum régésze. "Erre az alapra jön a két-három sor téglából álló fal" - tette hozzá. A megtalált falrészleteket visszaépítik, tehát a részenként, szakaszokra vágva emelik ki a helyszínről, majd visszateszik, és bemutatják a későbbiekben.

fal_04_gs

A leletek feldarabolását egy Magyarországon ritka technológiával, gyémántköteles vágással végzik. "Először a 18. századi Párizsban használtak hasonló technikát svájci mesterek" - mondta el

Pluhár Endre

gépkezelő. Kötélvágást általában a nagyméretű műtárgyak bontására használják, a munkafolyamat elején egy átvezető furatot vágnak a falba a végtelenített gyémántkötélnek, amit egy hidraulikus vagy elektromos szerkezettel mozgatnak, így vágva a falat. "A mostani lelet azért különleges, mert természetes anyagból készült, tehát nem lehet egyenesen vágni az egyenetlenségek miatt, valamint a két kváderkő és a köztes törmelék szélessége is nehezíti a feladatot, de a részletek ne tévesszenek meg senkit, a falszakasz keménysége így a betonéval vetekszik" - árulta el Pluhár Endre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.