Közélet

Kothencz János: Otthont és megbecsülést a civileknek Szegeden! + FOTÓK

Kothencz János: Otthont és megbecsülést a civileknek Szegeden! + FOTÓK

2014. szeptember 23., kedd
Kothencz János: Otthont és megbecsülést a civileknek Szegeden! + FOTÓK
soltesz_miklos_szegeden40_gs

Civil Tanácsot hoz létre, civil referenst alkalmaz az önkormányzatnál és évi 200 millió forintos keretet biztosít a civil szférának megválasztása esetén Kothencz János, aki Soltész Miklós államtitkárral közösen mutatta be a város civil stratégiájának tervezetét.

Civilbarát önkormányzatot tervez

Kothencz János

, a kormánypártok és a L.É.T. Egyesület által támogatott polgármesterjelölt, aki helyi civileknek is bemutatta Szeged Város Civil Stratégiájának tervezetét

Soltész Miklós

államtitkár jelenlétében. Ahogy hangsúlyozta, nem ő maga és nem is egy kampánystáb alkotta meg a huszonhét oldalas dokumentumot, hanem maguk a civil szervezetek, akik pontosan tudják, miben lehetne segíteni a munkájukat. „Keresztény kötődésű civil szervezetek is közreműködtek a stratégia kidolgozásában, sok segítséget nyújtott a szakmai munkában például a Talentum Alapítvány, a Mátrix Közhasznú Alapítvány és az Orpheus is” – sorolta Kothencz. Megjegyezte, eddig a civil szervezetek nem voltak elkényeztetve Szegeden, amit jól illusztrál, hogy piaci alapon bérlik helyiségeiket, és a város szégyenének nevezte, hogy az ifjúsági keret mindössze hárommillió forintos, vagyis csak ekkora összegre pályázhatnak egy évben a területen tevékenykedő civil szervezetek. Példaként elmondta, az ÁGOTA Alapítvány tizenöt éve menti meg az utcán kallódó gyerekeket és családjaikat is segítik. „Minden bajba jutott fiatal tünete az elszemélytelenedő társadalmunknak, tehetetlenségünknek” – fogalmazott Kothencz János. Hozzátette, csak az elmúlt öt évben kétezer gyermeket karoltak fel szegedi lakótelepeken és akadályozták meg, hogy kiemeljék őket a családjukból. Elmondta, kinőtték az épületet, melyben tevékenykedtek és az önkormányzattól nem kaptak segítséget, hogy nagyobb ingatlanba költözhessenek, miközben több száz üres városi tulajdonú épület üres évek óta. Kothencz problémának nevezte, hogy a civileknek is piaci alapon kell bérleti díjat fizetniük ha önkormányzati bérleményben végzik tevékenységüket, és míg Európa-szerte egyfajta önkéntes kultúra kialakulását lehet megfigyelni, addig Szeged városában hátrányos helyzetben vannak azok a szervezetek, akik más emberek megsegítését végzik önkéntes munkájukkal.

soltesz_miklos_szegeden43_gs

"A civilek a leghitelesebb hézagpótlók"

„Mi a jelenlegi szegényes helyzeten szeretnénk változtatni, mely otthont nyújt a civileknek, és 200 millió forintra tervezzük felemelni a civil alapot, amelyre mind az ifjúsági-, a szociális- és egyéb profilú szervezetek pályázhatnának” – jelentette ki a polgármesterjelölt. Civil Tanács létrehozását is szorgalmazta sajtótájékoztatóján, melynek feladatai közé tartozna a civil stratégia megőrzése, hogy a számukra adható önkormányzati kereteket és támogatásokat kezelni tudja. Kothencz szerint a civilekből álló testület a legalkalmasabb arra, hogy a szervezetek támogatásáról döntéseket hozzon. Ezen felül az önkormányzatnál egy civil referens foglalkoztatását is tervezi. Ez utóbbival kapcsolatban hangsúlyozta, nem jelképes feladatai lennének a referensnek, hanem valós jogkörei, illetve vétójoga, vagyis minden civileket is érintő intézkedéstervnél, amely a civileket nem méltó módon kezeli. „A civil stratégia tervezetünk azért hangsúlyos a választási programban, mert a civilek képesek mindazt megjeleníteni, megvalósítani, amit egy önkormányzat és a politika nem képes. A civil szervezetek a leghitelesebb hézagpótló közösségek. Megmutatják, hol van probléma, de ne felejtsük el, a gondok kezelése a mindenkori önkormányzat felelőssége” – hangsúlyozta a Fidesz-KDNP-L.É.T. Polgármesterjelöltje.

soltesz_miklos_szegeden42_gs

A jól működő civilek mellett áll a kormány

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára azt hangsúlyozta, hogy a kormány több olyan intézkedést hozott, ami nem arra volt tekintettel, hogy egy városnak kormánypárti vagy épp ellenzéki vezetője van. „Az volt a célunk elsődlegesen, hogy azokat az embereket segítsük, akik elesettek és támogatásra szorulnak. De nemcsak szűkebb értelemben a rászorulók, hanem összességében az ország érdekeit próbáltuk szolgálni” – szögezte le. Példának a rezsicsökkentést és az önkormányzatok adósságkonszolidációját hozta fel. „Furcsán vettem, hogy Szeged jelenlegi polgármestere,

Botka László

annak idején nem akarta aláírni azt a szerződést, amit a kormány ajánlott neki. Ezt felelőtlennek tartom, mert nem ő érte tettük, nem azért tettük, hogy adott esetben néhány képviselő könnyebben tudjon dolgozni, hanem azért tettük, hogy a szegediek könnyebben tudjanak élni” – fűzte hozzá. Soltész Miklós kiemelte továbbá azt a megállapodást, amit Orbán Viktor miniszterelnök kötött meg Jose Manuel Barrosoval, az Európai Bizottság elnökével. Ennek kiemelt része, hogy a 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklusban az uniós támogatások 60%-át a kis- és középvállalkozások kapják. Ezt Soltész a helyben maradás és a fiatalok munkába állására is lehet fordítani. Elmondta, a kormány célkitűzése annak a több ezer jól működő civil szervezetnek a támogatása is, akik az ország minden embere érdekében dolgoznak. „Azokat szeretnénk támogatni elsősorban a jövőben, akik a család-, a közösség-, a szociális- és fogyatékosügy területén sokat tesznek. Kiemelten ők lesznek azok a kedvezményezettek” – jelentette ki az EMMI államtitkára. Szólt arról is, hogy a társasági adókból, vagyis a TAO-pénzekből is sokat profitálhatott az az öt csapatsport az elmúlt években, melyeket támogatnak. Ezáltal több ezer gyermek kezdhetett el sportolni országszerte. Kitért arra is, hogy árnyoldala is van a civil világnak, egy tucatnyi szervezet, akik külföldi pénzekből, így például a Norvég Alapból gazdagodtak. „Több milliárd forint támogatást szerzett egy tucat szervezet, miközben több ezer szervezet ennek a töredékét kapta, vagy éppen semmit ebből a támogatási formából. A jövőben azért fogunk küzdeni, hogy azok az Európai Unióból vagy pedig társfinanszírozásból érkező források, így például a Svájci vagy Norvég Alap valóban olyan civil szervezeteket támogasson, akik közösségeket vagy gyermekeket támogatnak, és legkevésbé azokat, akik politikai célt szolgálnak” – szögezte le Soltész Miklós. Az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára sok sikert kívánt Kothencz János polgármesterjelöltnek, ahogy fogalmazott megérdemli a bizalmat. Úgy értékelte, ha megkapja a választók bizalmát, akkor öt év múlva elmondhatja: jól döntött.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.