Közélet

Gyálaréti falunap Lúdvári Vénusszal és focival + FOTÓK

Gyálaréti falunap Lúdvári Vénusszal és focival + FOTÓK

2014. szeptember 7., vasárnap
Gyálaréti falunap Lúdvári Vénusszal és focival + FOTÓK
csaladi_nap_gyalaret06_gs

A Lúdvári Vénusz termékenységi szoborról szóló tájékoztató fogadta a gyálaréti falunapra érkezőket a művelődési centrumnál, ahol kiállításra invitálták a helybélieket, továbbá koncerttel és sportprogramokkal készültek a szervezők.

Máriának, Gyálarét védőszentjének ünnepe környékén egy évtizede tartanak falunapot a művelődési centrumnál, ahol a Lúdvári Vénusz tájékoztató plakátját is kifüggesztették.

Ahogy megírtuk

, a civilek szobrot szeretnének emelni a környéken feltárt 8000 éves szobornak.

Szabó László

, a Gyálaréti Civil Összefogás Közhasznú Egyesület elnökhelyettese elmondta, a mai Gyálarét az élő- és a Holt-Tisza közötti részen található egy szigeten, ami a folyó szabályozásának kilencvenedik átvágásakor jött létre. „

Trogmayer Ottó

régészprofesszor tárt fel a mai Gyálarét területén egy 8000 éves település maradványát, és egy valamivel fiatalabb település nyomaira bukkant a lúdvári területen. Mindkét helyen állattartással foglalkozó emberek éltek, akik gazdálkodtak” – részletezte. Szabó László úgy látja, Szeged történetében gyakorlatilag el volt hallgatva ez a régészeti szempontból kiemelt jelentőségű feltárás, innen került elő a Lúdvári Vénusznak elnevezett szobrocska is. „A célunk ezzel a plakáttal az, hogy megismertessük a gyálaiakkal is a településünk múltjának egy különleges szeletét. Hosszú távon azt szeretnénk, hogy egy újkőkori lakókörnyezetet építsünk, ezzel is ráirányítva a figyelmet arra, hogy itt Magyarországon, Gyálaréten már 8000 évvel ezelőtt is éltek emberek” – magyarázta a Gyálaréti Civil Összefogás Közhasznú Egyesület elnökhelyettese.

gyálarétnap2

Nógrádi Tibor

, a 3-as körzet Fidesz-KDNP-L.É.T.-es önkormányzati képviselőjelöltje a falunapot a közösségépítés nagy hagyományokkal bíró eseményének nevezte. „Régóta ápolok kapcsolatot gyálarétiekkel, és az is köztudomású, hogy a választási körzetek átszabásával Gyálarét, Klebelsbergtelep, Kecskés István-telep, Szentmihály képviselőjelöltje lettem. Szeretnék megfelelni ennek a kihívásnak, most abban az időszakban vagyunk a kampány során, hogy megtervezhetjük a jövőt. A következő ötéves munkához elengedhetetlen, hogy tudjam, mit szeretnének a helybéliek, milyen prioritások vannak, és a tervek megvalósításához milyen forrásokra van szükség. Ez a program nem az enyém, hanem a gyálarétiek programja” – fogalmazott. Hozzátette, csak akkor lehet megvalósítani bizonyos fejlesztéseket, ha részönkormányzat működik Gyálaréten, vagyis önrendelkezési joga lesz. Nógrádi elmondta, amellett, hogy a Lúdvári Vénusznak egy szobrot állítsanak és egy újkőkori épületet építsenek, a főtér megújítását is szeretnék a helybéliek. Ott egykor országzászló állt, majd harangláb, továbbá a közlekedésinfrastruktúra fejlesztését, például kerékpárút építését is szorgalmazzák a Gyálaréten élők. Felvették a kapcsolatot a szerbiai Gyála településsel is, melynek polgármestere,

Walter Thomas

portálunknak elmondta, a mintegy 800 lelket számláló Észak-bánsági településen kevés magyar él, ezért azt szorgalmazza, hogy a közigazgatási szempontból Törökkanizsához tartozó község mellett több magyarlakta település is kapcsolódjon az együttműködéshez. „A közösség nem szerb és magyar emberekből, hanem gyálai emberekből áll. A történelem úgy hozta, hogy a falu átkerült Szerbiába, míg a rétje Magyarországra, de mindössze négy kilométerre vagyunk egymástól” – magyarázta Nógrádi Tibor. A gyálai polgármestertől megtudtuk, másodízben utaztak Szeged-Gyálarétre, de kifejezte reményét, hogy sűrűsödni fognak egymáshoz látogatni, és a sport, valamint a kultúra területén szoros kapcsolat alakul ki a két gyálai terület között.

gyálarétnap3

A falunap keretében

Gyenes Kálmán

fotóművész alkotásaiból nyílt tárlat a Gyálaréti Művelődési Centrumban, délelőtt gyermekműsorokkal, majd a délután folyamán néptáncosok fellépésével és koncerttel is várták a helybélieket. Az eseményre kilátogatott

Kothencz János,

a Fidesz-KDNP-L.É.T. polgármesterjelöltje is, aki Nógrádi Tiborral és Szabó Lászlóval egyeztetve kifejtette, az új városvezetésnek mindenben támogatnia kell a gyálarétiek által megalkotott programot, így például a részönkormányzatiságot, a közlekedés-fejlesztést, a főtér megújítását és a Lúdvári Vénusz-szobor felállítását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.