Közélet

Ereklyés országzászlót avattak Hódmezővásárhelyen

Ereklyés országzászlót avattak Hódmezővásárhelyen

2014. szeptember 21., vasárnap
Ereklyés országzászlót avattak Hódmezővásárhelyen

A magyarság összetartozását és az 1920-as trianoni döntés igazságtalanságát hirdető ereklyés országzászlót avattak vasárnap Hódmezővásárhelyen, a Szent István téren.

Kövér László

, az Országgyűlés elnöke az ünnepségen úgy fogalmazott: országzászlóink ma azt hirdetik, hogy a nemzetépítő magyar állam érdekében az elmúlt négy esztendőben folytatott csatáinkat közösen megnyertük, és mindannyian készen állunk az újabb küzdelmekre, senki érdekét nem sértve, de a magyarok érdekeiért mindig következetesen kiállva. "Apáink és nagyapáink a két világháború között félárbocra eresztették az országzászlókat, így jelezték a 20. század első évtizedei által a magyarságra mért csapás súlyát. Mi, mai magyarok a 21. század első évtizedeiben félárbocról ismét a legmagasabbra vonhatjuk országzászlóinkat, így jelezve: túléltük a 20. század csapásait, megerősített bennünket mindaz, ami nem tudott elpusztítani és összetartozásunk erősebbnek bizonyult mindannál, ami szétválasztani akart bennünket" – mondta a házelnök. Kövér László úgy fogalmazott, az egykor emelt országzászlók helyreállítása jelképes bizonysága annak, hogy a szeretet mindig erősebb a gyűlöletnél, az emlékezés a felejtésnél, s ha hiszünk a zászlóinkban, mindig képesek leszünk újjáépíteni mindazt, amit mások leromboltak.

Lázár János

Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség országgyűlési képviselője emlékeztetett arra, hogy nyolcvan évvel ezelőtt, 1934 pünkösdjén Hódmezővásárhely polgárai a nemzeti összetartozásra és a közösségbe vetett hitre figyelmeztető országzászlót állítottak a Kossuth téren. A második világháború után az országzászlót lerombolták, szovjet hősi emlékművet emeltek a helyén, amelyet 1956-ban a hódmezővásárhelyiek eltüntettek. A nemzeti összetartozás legszebb szimbóluma 2014-ben, hogy az országzászló felállítását 2014-ben hódmezővásárhelyi adományozóknak köszönhetjük – hangsúlyozta a fideszes politikus, köszönetet mondva annak a négyszáz adakozónak, akik segítették a

Nagy Attila

szobrászművész tervezte emlékmű elkészítését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.