Közélet

Egymilliárd forintos hulladékgazdálkodási program indult Hódmezővásárhelyen

Egymilliárd forintos hulladékgazdálkodási program indult Hódmezővásárhelyen

2014. szeptember 15., hétfő
Egymilliárd forintos hulladékgazdálkodási program indult Hódmezővásárhelyen

Uniós támogatással csaknem egymilliárd forintos hulladékgazdálkodási program indult Hódmezővásárhelyen; a környezetvédelmi beruházás célja a környezetterhelés csökkentése és az újrahasznosítás arányának növelése – jelentette be a témában tartott konferencia után, hétfőn, sajtótájékoztatón az önkormányzat pénzügyi és gazdasági bizottságának elnöke.

Hegedűs Zoltán

elmondta: egy teljesen új hulladékgazdálkodási rendszert alakítanak ki. Az összesen csaknem nettó 985 millió forintos beruházáshoz a KEOP (Környezet és Energia Operatív Program) keretében több mint 935 millió forintos pályázati támogatást kaptak. Ennek köszönhetően a kommunális, vegyes hulladék, valamint a szelektíven gyűjtött és a biológiailag lebomló hulladék gyűjtésére is alkalmas, a hulladék tömörítésére képes gépjárműveket szereznek be. Fejlesztések valósulnak meg a hulladéklerakó telepen is, itt az összegyűjtött hulladék aprítására és rostálására alkalmas gépeket vásárolnak. A lakosság számára 24 ezer, 240 literes hulladéktároló edényt biztosítanak majd a szelektív és a zöldhulladék begyűjtésére, amelyeket jövő év nyaráig minden háztartás megkap. Az új rendszer lényege, hogy a meglévő 120 literes, kommunális hulladék gyűjtésére használható kuka mellé, minden magánház két újabb, 240 literes hulladéktároló edényt kap. Az egyikbe a szelektív hulladékot - a műanyagot, papírt, fémet és üveget-, a másikba a zöldhulladékot - a levágott gallyakat, füvet - lehet gyűjteni. Ezeket az edényeket a szolgáltató ingyenesen üríti. Minden hulladéktárolóba chipet ültetnek, és a gyűjtésben részt vevő autókat felszerelik a chip olvasására alkalmas eszközzel, az adatok feldolgozásához pedig informatikai rendszert is kiépítenek. A magánházas övezetekben ezután a kötelező ürítés-számmal kalkulált díj helyett csak a tényleges kihelyezések és ürítések után kell fizetni, amelyeket a kukákban levő chip detektál. Ha tehát valaki aktívan szelektálja a hulladékot - és a szelektív, valamint a zöldhulladékot a szolgáltató ingyenesen elviszi - sokkal kevesebb marad a kommunális, vegyes hulladék tárolására szánt kukában, így azt kevesebbszer kell üríteni, azaz csökken a havi hulladékszállítási díj. Ezzel párhuzamosan a társasházas övezetekben megnövelik a szelektív hulladék gyűjtésére szolgáló szigetek számát. „A fejlesztés alapvető célja egyrészről, hogy a lakosság számára újabb megtakarítási lehetőséget biztosítsunk, annak ellenére is, hogy jelenleg a hulladékszállítási költség a megyei jogú városok közül Hódmezővásárhelyen a legalacsonyabb. A másik fontos célunk, hogy ösztönözzük a vásárhelyieket a szelektív hulladékgyűjtésre, növeljük a hasznosítható hulladék arányát, csökkentsük a depóniára jutó hulladékmennyiséget, valamint az abban lévő szerves anyag mennyiségét” – mondta el Hegedűs Zoltán a konferenciához kapcsolódó sajtótájékoztatón. Az önkormányzat pénzügyi és gazdasági bizottságának elnöke kiemelte: szeptembertől egy egyéves szemléletformáló kampányt is indít a város, amelyben szeretnék meggyőzni az embereket a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról. A tervek szerint az új rendszer 2015 júliusától indul.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.