Bulvár

ÁNTSZ: több helyen továbbra is magas lehet a parlagfű pollenkoncentrációja

ÁNTSZ: több helyen továbbra is magas lehet a parlagfű pollenkoncentrációja

2014. szeptember 20., szombat
ÁNTSZ: több helyen továbbra is magas lehet a parlagfű pollenkoncentrációja

A hétvégén elsősorban az Alföldön és a Dunántúl déli részén a magas, a Tiszántúlon pedig a nagyon magas szintet is elérheti a parlagfű pollenkoncentrációja - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az MTI-vel.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) előrejelzése szerint a kültéri allergén gombák spóraszáma emelkedik, elérheti a magas, illetve a nagyon magas szintet. A csalánfélék és a pázsitfüvek virágporának mennyisége általában alacsony, de esetenként közepes is lehet. A nyáron jellemző többi allergén növény (útifű, üröm, libatopfélék, kenderfélék) pollenje várhatóan csak alacsony koncentrációban lesz jelen a levegőben - írta a szolgálat. Az ÁNTSZ csütörtökön azt közölte: a csapadékos időjárásnak köszönhetően országszerte jelentősen visszaesett a parlagfű pollenkoncentrációja, ezért az OKI mérsékelte a korábban kiadott riasztási fokozatokat. Továbbra is a nyíregyházi és a kecskeméti mérőállomás környezetében található a legtöbb parlagfűpollen a levegőben, az elmúlt héten naponta átlagosan 100-199 pollenszemet mértek légköbméterenként. Emiatt ebben a két térségben a hatfokozatú skálán harmadik fokozatú (piros), az ország túlnyomó részén pedig második fokozatú (narancs) riasztás van érvényben. Hozzátették, a parlagfűre érzékenyeknek továbbra is számítaniuk kell arra, hogy tüneteik jelentkezhetnek. Számukra továbbra is javasolt a reggeli szellőztetés, a gyakori hajmosás, a megszokottnál gyakoribb porszívózás és ágyneműcsere.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.