Közélet

Az SZTE Oktatáselméleti Kutatócsoport eDia rendszerét is ki lehet próbálni a Kutatók Éjszakáján

Az SZTE Oktatáselméleti Kutatócsoport eDia rendszerét is ki lehet próbálni a Kutatók Éjszakáján

2014. szeptember 20., szombat
Az SZTE Oktatáselméleti Kutatócsoport eDia rendszerét is ki lehet próbálni a Kutatók Éjszakáján
edia

Osszátok ki a dolgozatfüzeteket! A 21. század modern iskolájában ez a mondat egyre kevesebbszer fog visszahangozni az osztálytermi falakról, ahogyan a gondosan őrzött témazárófüzetek, tesztlapok száma is lassan visszaszorul az iskolai szekrényekben. Az infokommunikációs technológia ugyanis a pedagógiai értékelést is forradalmasította, azaz megteremtette az iskolai tudásszintmérés lehetőségét számítógép segítségével. Mi teszi a számítógépes tesztelést vonzóvá? A pedagógusok számára a kényelem, amit az egyszerű adatgyűjtés-kezelés-kiértékelés kínál, a diáknak pedig az izgalmasabb, változatosabb munka, és az azonnali visszajelzés. A számítógépen keresztül dolgozatot írni, vizsgázni ugyanis a színes képeknek, videóknak, a mozgatható, vagy számos más módon manipulálható tesztelemeknek köszönhetően érdekes és izgalmas élményt nyújt.

A „Szegedi Pedagógiai Műhely” kutatói évek óta dolgoznak a számítógép alapú mérési kultúra hazai elterjesztésén. A Műhely Oktatáselméleti Kutatócsoportjának 2009 óta zajló nagyszabású projektje keretein belül egy internet alapú mérési platformot épít ki, az eDia rendszert (

edia.hu

). Az eDia innovatív alkalmazásainak köszönhetően a tudásszintmérő tesztek közvetítése mellett olyan képességek vizsgálatára is lehetőséget kínál, amelyek mérésére papír-ceruza alapú tesztek segítségével korábban nem volt lehetőség (pl. zenei képességek). Diák és pedagógus, szülő és gyermek egyaránt kipróbálhat érdeklődésének megfelelő, modern, dinamikus számítógép alapú teszteket, ha a Kutatók Éjszakáján ellátogat a Szent-Györgyi Albert Agóra Informatoriumába. A Szegedi Pedagógiai Műhely kutatói 6 órától várják az érdeklődőket az eDia rendszer izgalmas tesztjeivel és meglepetés ajándékokkal! A rendezvényre a

www.kutatokejszakaja.hu

oldalon lehet regisztrálni. A programot a TÁMOP 3.1.9-11/1-2012-0001 azonosító jelű "Diagnosztikus mérések fejlesztése" című pályázat keretében az Európai Unió támogatja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.