Közélet

Szegedi LMP: turisták helyett az itt élők profitáljanak a városfejlesztésből!

Szegedi LMP: turisták helyett az itt élők profitáljanak a városfejlesztésből!

2014. augusztus 18., hétfő
Szegedi LMP: turisták helyett az itt élők profitáljanak a városfejlesztésből!
DSCF6295

Odessza városrész szociális rehabilitációja miatt adtak hangot aggodalmuknak a szegedi LMP és 4K! képviselői. Málovics György polgármesterjelölt szerint a városfejlesztésnek nem csak a turizmus fellendítését, hanem az itt élők igényeit is figyelembe kellene vennie.

"A 2007-2013-as EU-s ciklus fejlesztései kapcsán megtapasztaltuk már, hogy sok esetben nem azok részesülnek egy beruházás hasznából, akik papíron a kedvezményezettjei lennének, sőt éppen hogy kiszorulnak ezáltal. Ilyen a Ligetfürdő Napfényfürdővé fejlesztése, melynek következtében a szegediek nagy részét kiszorították a területről, hiszen a belépő árát nem tudják kifizetni, mellette a partfürdő területét hagyták lezülleszteni, és a Tisza strandlehetőségei is jelentősen beszűkültek. Az eredeti cél pedig éppen az lett volna, hogy a városban élők számára kulturált fürdőhelyet, kedvezményes belépést biztosítsanak" - mondta el az újszegedi sportcsarnok szomszédságában tartott sajtótájékoztatón

Málovics György

. Az LMP szegedi polgármesterjelöltje szerint az ehhez hasonló fejlesztések esetén sokkal több szempontot kellene figyelembe venni, kiemelve a helyi emberek érdekeit. A neoliberális várospolitika piacként tekint a városrészekre, ez azonban általában a szegényebb rétegek számára a legkedvezőtlenebb, hiszen nincs anyagi forrásuk a drága sportkomplexumok használatára. Nem felülről és kívülről, sokkal inkább alulról és belülről kellene vizsgálni a város problémáit, a helyiekkel konzultálva - tette hozzá.

DSCF6292

Négy kiemelt akcióterület van, amelyben a város a következő EU-s ciklusban fejlesztéseket valósítana meg, ebből Odessza szociális városrehabilitációját hangsúlyozta ki

Szentistványi István

, a párt megyei elnöke. "A szociális városrehabilitáció során az itt élők életkörülményeit kellene javítani, például a rossz állapotban lévő épületek rekonstrukciójával. Ehhez képest a tervekben azt tapasztaljuk, hogy az akcióterülethez olyan rekreációs létesítményeket is odasoroltak, amelyek földrajzi közelségben vannak ugyan a területhez, a városrész lakói azonban viszonylag keveset profitálnak belőlük - ilyen a sportuszoda, sportcsarnok vagy a stadion épülete" - mondta el Szentistványi. A politikus szerint fennáll a veszélye, hogy a hagyományos városfejlesztési stratégiát követve itt is a parkok, közterek és sportlétesítmények felújítására megy majd el a pénz. Példaként hozta fel az újszegedi ligetet, amelyet még rendszeresen látogatnak futók, mozogni vágyók, az ott kialakított teniszpálya azonban már csupán egy jóval szűkebb társadalmi réteg igényét elégíti ki. "Az ilyesfajta városrehabilitáció során a tömegsport számára kellene teret biztosítani, egy befogadó városfejlesztési modell felé elmozdulva, hogy ne csupán a városunkba látogató turisták, de az itt élő emberek is profitálhassanak belőle" - tette hozzá Szentistványi István.

Podolcsák Balázs

, a 4K! helyi képviselője szerint az országban komoly politikai igazságtalanságok kerültek háttérbe. "Ki kell mondani, hogy Szegeden egy oligarchisztikus elit uralkodik, akik saját érdekeiket érvényesítik az ehhez hasonló beruházásokkal. A fejlesztések után a szolgáltatások díja megemelkedik, így azok csupán a tehetősebbek számára maradnak nyitva. A jelenlegi uralkodó osztály leváltásáig a szegényeknek semmivel nem lesz jobb" - mondta el Podolcsák Balázs.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.