Közélet

Dinnyeszobrokkal népszerűsítették a vásárt a Mars téren + FOTÓK

Dinnyeszobrokkal népszerűsítették a vásárt a Mars téren + FOTÓK

2014. augusztus 3., vasárnap
Dinnyeszobrokkal népszerűsítették a vásárt a Mars téren + FOTÓK
mars_ter_dinnye_pick31_gs

A Pick Szeged spanyol játékosainak a citromsárga húsú dinnye tetszett a legjobban – derült ki a Mars téri piac dinnyevásárán, ahol Doktor Zoltán ételszobrász szemet gyönyörködtető mintákat faragott a kedvelt nyári gyümölcs héjába.

Épp tekergő kígyót, mellé virágmintát és leveleket faragott éles késsel egy sárga bélű görögdinnyébe

Doktor Zoltán

gyulai mestercukrász, amikor megérkeztek a Pick Szeged kézilabdacsapatának játékosai a Mars téri piac parkolójába, ahol már javában tart a hagyományos

dinnyevásár

. „Mindössze egy jó éles kés kell a dinnye héjának faragásához, illetve természetesen technikai tudást is igényel a zöldség- és gyümölcsszobrászkodás. Különböző rétegei vannak a héjnak, ahogy befelé haladunk egyre könnyebb megmunkálni a gyümölcsöt” – magyarázta Doktor Zoltán. A mestercukrásztól –aki világbajnoki és olimpiai ezüstéremmel is büszkélkedhet e területen – megtudtuk, a Kínából eredő ételszobrászat 25-30 éve van jelen hazánkban, de Doktor Zoltán szerint több figyelmet is érdemelne, hiszen a magyarok ebben is világszínvonalon alkotnak. „A hazai versenyek mellett európai megmérettetéseket, világbajnokságot és olimpiát is rendeznek ételszobrászatból. Most a magyar válogatottal a novemberi luxemburgi világbajnokságra készülünk” – jegyezte meg. Most igaz a dinnyének van szezonja, de puhább húsú zöldségeket is szoktak faragni az ügyes kezű szakemberek. „A fekete héjú dinnye különböző képek megalkotására a legideálisabb, hiszen egyszínű a külseje, de bármelyik fajta jól megformálható. Egy-egy dinnyeszobor fél óra alatt is elkészülhet, de a minta bonyolultságától függően több órát is igénybe vesz a faragás” – fűzte hozzá.

mars_ter_dinnye_pick34_gs

Az ételszobrász munkáit a Pick vezetőedzője,

Juan Carlos Pastor

és együttesének több spanyol tagja, így

Niko Mindegía

,

Garcia Robledo

és

José Manuel Sierra

is megcsodálta. A Pick kéziseinek a sárga húsú dinnye tetszett a legjobban, hazájukban citromsárga belsejűvel nem találkoztak, holott közkedvelt nyári gyümölcs náluk is a dinnye.

Erdei Péter

, a Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezetője a SZEGEDma.hu-nak elmondta, tavaly is hívtak dinnyeszobrászt, rajta, illetve az alkotásain keresztül is a piac dinnyevásárát propagálták. „Régi támogatói vagyunk a Pick Szeged csapatának, ezért is invitáltuk a játékosokat a dinnyevásárra, az új spanyol játékosoknak pedig magát a piacot is bemutattam, hiszen a családjukkal költöztek Szegedre, érdemes tudniuk, mi mindent lehet a Mars téren megvásárolni” – fogalmazott Erdei Péter.

mars_ter_dinnye_pick45_gs

Dinnyéért is érdemes kimenni a Mars térre, a parkolóban több mint fél tucatnyian kínálják a görög- és sárgadinnyéket. A meleg tavasz kedvezett a gyümölcsnek, de az esős nyár legalább annyit ártott. Másfél hete még 120 környékén volt kilója a görögnek, a sárgát kétszáz-kétszázötvenért kínálták, most már 89 forintért vásárolhatunk görögdinnyét. G

ubicza Attila

árustól megtudtuk, Medgyesegyházán kívül Magyarbánhegyesről is hoztak gyümölcsöt a piacra, egyaránt 89 forintért kínálják kilóját. „A múlt héten a rossz időben alig volt forgalmunk, ráadásul a sok eső ártott a dinnye érésének, nem olyan édes” – részletezte. Az ásotthalmi

Herédi Szilveszterné

arról nyilatkozott portálunknak, hogy az igazán szép és kiváló minőségű dinnye tartja az árát, annak kilója 150 forint körül van. „A melegtől, majd a sok víztől lekásásodtak a dinnyék, elrohadtak az indák, így sajnos hamarabb vége lesz a szezonnak. A fekete héjú teljesen tönkrement, míg citromsárga bélűt azért nem találni már, mert már lement a szezonja” – részletezte. Megtudtuk, a későbbi vetésű, szabadföldi sárgadinnyék most körülbelül egykilósak, így azért még várható még utánpótlás az ízes gyümölcsből augusztus 20-a utánra is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.