Közélet

Több mint félmilliárdot fizettek ki tavaly a Kártalanítási Számláról

Több mint félmilliárdot fizettek ki tavaly a Kártalanítási Számláról

2014. július 25., péntek
Több mint félmilliárdot fizettek ki tavaly a Kártalanítási Számláról

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) által kezelt Kártalanítási Számláról tavaly 2747 gépjárműkárra 599 millió forintot fizettek ki az Magyar Nemzeti Bank honlapján közölt adatok szerint.

A károkból 2066 keletkezett tavaly és ezekre 408 millió forintot fizetett ki a számla kezelője. Az MNB legfrissebb adatai szerint a korábbi években keletkezett, de még nem rendezett - úgynevezett függő - károkra 1 milliárd 817 millió forint tartalékot különítettek el a számlán. A kötelező felelősségbiztosítási (kgfb) szerződéssel nem rendelkező üzembentartó, illetőleg - bizonyos korlátok között - az ismeretlen üzembentartó által okozott károkért áll helyt a Kártalanítási Számla. Múlt év végéig a MABISZ Gépjármű Kárrendezési Iroda, ez év elejétől pedig a szakmai szervezet Elkülönített Szervezeti Egysége (ESZE) kezeli a számlát. A számla helytállási szabályait a 2009-ben hozott kgfb-törvény tartalmazza. Így a kártalanítási kötelezettség nem terjed ki az ismeretlen gépjárművel a károsult gépjárműben, az útban, az út tartozékát képező közlekedési műtárgyakban, az elektromos és a hírközlési berendezésekben és egyéb közművekben, ezek tartozékaiban, a reklámhordozó eszközökben, továbbá az egyéb vagyontárgyakban okozott károkra. Ellenben ha az ismeretlen gépjárművel okozott baleset halállal vagy súlyos személyi sérüléssel jár, a Kártalanítási Számla kezelője megtéríti a károsult gépjárműben okozott károkat is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.