Közélet

Tiszti főorvos: nem várható újabb megbetegedés, nincs veszély Tiszafüreden

Tiszti főorvos: nem várható újabb megbetegedés, nincs veszély Tiszafüreden

2014. július 7., hétfő
Tiszti főorvos: nem várható újabb megbetegedés, nincs veszély Tiszafüreden

A lappangási időket figyelembe véve már nem várhatók újabb megbetegedések a lépfenefertőzés miatt Tiszafüreden vagy a környező településeken – jelentette ki a Jász-Nagykun-Szolnok megyei tiszti főorvos hétfői sajtótájékoztatóján Szolnokon.

Sinkó-Káli Róbert

elmondta: Tiszafüred térségében bárki bármit fogyaszthat, a turisták ott tartózkodása nem jár az átlagostól eltérő közegészségügyi kockázattal. Csak beteg állattal közvetlenül és tartósan foglalkozók, valamint a nyers húsát feldolgozók közül betegedtek meg, illetve esetükben áll fenn ennek gyanúja. A közétkeztetésben sem a kétes hússal érintkezők, sem a belőle készült ételből fogyasztóknál nem jelentkezett semmilyen tünet és panasz – húzta alá. A debreceni Kenézy kórházban nyolc beteg, illetve megfigyelés alatt álló embert ápolnak, szombat óta nem változott a számuk. Kérdésre reagálva a tiszti főorvos közölte: mivel az embert kizárólag fertőzött állat képes megbetegíteni, a teljes hazai állatállomány védettsége kiiktatná a lépfene kórokozójának közvetítőjét a fertőzési láncból. Embereknek adható védőoltás létezik a világon, ám Európában ezt egyetlen ország sem használja, mivel aránytalanul nagy az immunizálás kockázata a betegség ritka előfordulásához képest – tette hozzá. Emlékeztetett: olyan húst használtak fel emberi fogyasztásra, amelyről sejthető volt, hogy „valami nagyon nagy probléma van” vele. Jelezte azt is: a hatóságoknak az eltitkolt ügyben először a biztonságra és az eset részleteinek megismerésére kellett törekedniük, csak utána volt lehetőségük a tájékoztatásra.

Péter István

megyei főállatorvos a tájékoztatón arról beszélt, hogy a járványgócban az első vakcinázás megtörtént, és az állatállomány jelenleg forgalmi korlátozás, helyi zárlat és legeltetési tilalom alatt áll. A második vakcinázást az első után tizennégy nappal végzik el, és leghamarabb három hét múlva oldhatják fel a helyi zárlatot. Kijelentette: a fertőzött állatállományt megnyugtató módon izolálták, a környezetükben lévő összes, több ezer, a fertőzésre fogékony állat vakcinázása is befejeződött, és a kört a továbbiakban igyekeznek tágabb területre is kiterjeszteni. A felfüggesztett konyhák fertőtlenítésével ugyancsak elkészültek, az ott vett minták laboratóriumi vizsgálata még tart. Nem várható a vakcinázott állatok körében újabb megbetegedés, a huszonegy napos várakozási idő után reményeik szerint a betegséget megszűntté nyilváníthatják – fogalmazott. Kérdés válaszolva a főállatorvos kifejtette: az utóbbi tizenhárom évben az állati lépfenejárványok évről évre megismétlődtek, a bacilus itt van a környezetünkben. Az állatok vakcinázása az állattartók jogszabályi kötelezettsége: legelőre hajtani jószágot csak akkor lehet, ha ez - évente egyszer - megtörtént. A probléma a gazdák jogkövető magatartásával van, e téren „életszerű és jogos elvárás” a szigorítás - fogalmazott. A felelősök további sorsáról azt mondta: büntetőeljárás is indult az ügyben, a már feltárt szabálysértések pedig milliós nagyságrendű bírságok kiszabását indokolják, amelyekről a szakhatóság a körülmények pontos tisztázása után határoz majd. A szükséges laboratóriumi vizsgálatok elvégzése után nincs jogi akadálya annak, hogy ismét kinyissanak azok az éttermek, amelyek vásároltak a fertőzött húsból – húzta alá. Közölte: a vizsgálatok során nem találtak feldolgozásra váró fertőzött húst, a fagyasztóból előkerült lépfenés marhahúst pedig teljes egészében megsemmisítették.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.