Közélet

Bereményi Géza Szegeden: Ártalmas a túl sok fantázia + FOTÓK

Bereményi Géza Szegeden: Ártalmas a túl sok fantázia + FOTÓK

2014. június 13., péntek
Bereményi Géza Szegeden: Ártalmas a túl sok fantázia + FOTÓK
beremenyi_geza01_ia

A film és a színház is azonos gyökerekből táplálkozik, mindkettő alapja az irodalom - vallja Bereményi Géza, aki Vadnai bébi című kötetét mutatta be a szegedi könyvhét közönségének. Az író szerint a mozgókép elterjedése nem nyomta el az emberek fantáziáját, pusztán átalakította azt - a fantázia helyett amúgy is inkább a racionalitást részesíti előnyben az író.

Az irodalomban és a mozgókép világában is otthagyta névjegyét a

85. Ünnepi Könyvhét

szegedi programjainak díszvendége,

Bereményi Géza

. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas író a Vadnai bébi című kötetét mutatta be a Dugonics téri színpadon. Beszélgetőpartnerének,

Veszelka Attila

szegedi írónak úgy mutatta be művét: talán hihetetlennek, kitalációnak tűnhetnek az írásai, minden szava valós alapokon nyugszik. „A Vadnai bébi történetét is az élet írta, a sztorit negyven éve hallottam egy asszonytól. Egy háborús szerelmet mutat be, amit rám bízott, hogy írjam meg. Sokáig nem kezdtem bele, de nem akartam, hogy a feledés homályába vesszen. Túl különleges történet volt ez ahhoz” - mondta el a műről. Egy kicsit ő maga is benne van a könyvben, és azt az időszakot, amiben rábízták ezt a kalandot – olyan ez, mint egy festő, aki egy hatalmas csoportkép egyik alakjaként magát is elrejti a képet. A könyvben szereplő szerelmi formára nincs magyar szó, talán "gyűlöletszerelemként" lehetne definiálni. Két olyan ember összeborulását jelenti, akik mind jellemben, mind értékrendben szöges ellentétei egymásnak, a körülmények mégis elválaszthatatlanul összekötötték őket. Bár színházzal és filmekkel is foglalkozik az író, mégis úgy vallja, hogy ezen művészeti ágak egy gyökérből táplálkoznak. „Mindennek az alapja az irodalom” - mondta el a Telin Televíziónak adott interjújában Bereményi Géza. A könyvek varázslatos világával már rendkívül fiatalon megismerkedett, négyéves kora óta tud olvasni, és azóta bújja is a könyveket. Első novelláskötetét is igen fiatalon, 23 évesen készítette el. „A gyermekeknek rendkívül fontos élményt jelent egy-egy könyv, hiszen sokkal fogékonyabbak a dolgokra. Mindent látnak, mindent hallanak, nagyon erős impulzust jelent számukra az irodalom” - vallja.

Fantázia helyett racionalitást

A mozgókép elterjedéséről egészen sajátos véleménye van az írónak, amely szerinte nem megöli, inkább átalakítja az emberek gondolkodását. „Az olvasás során egy belső képet alakítunk ki magunkban azáltal, hogy vizualizáljuk a szövegben foglaltakat. A film már egy kész képet tár eléjük, ez a kép azonban nem az övék, megalkotják nekik. Nincsen rá akkora befolyásunk sem, a magunk alkotta képek sokkal fantasztikusabbak” - mondta el. „A film elterjedése jelentősen átalakította az irodalmat, elvette tőle a konfliktusok külső ábrázolását. Maradt azonban egy másik nagy fegyvere, a belső konfliktusok, vívódások feltérképezése” - emelte ki Bereményi Géza. Azt sem tartaná bajnak, ha a vizualitás a fantázia kárára válna. „Nagyon sok felesleges marhaságot okoz az emberi fantázia, a legszörnyűbb dolgok is abból erednek, hogy az ember tudatát egy fantáziája által gerjesztett kép uralja. Sokkal jobb lenne, ha egy kicsikét visszaszorítanánk a fantáziánkat, és a racionalitásra hagyatkoznánk” - mondta el az író.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.