Bulvár

Van, ahol egy nap alatt csaknem 100 milliméter eső esett

Van, ahol egy nap alatt csaknem 100 milliméter eső esett

2014. május 5., hétfő
Van, ahol egy nap alatt csaknem 100 milliméter eső esett
felhoszakadas_eso_zivatar_02_gs

A többnapos zivataros időszakban volt olyan terület, ahol egy nap alatt csaknem 100 milliméternyi eső esett, máshova viszont egy cseppnyi sem jutott.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján azt írták, hogy "az elmúlt napok időjárása az ország több pontján kialakult felhőszakadás miatt marad emlékezetes", kis területre korlátozva igen nagy mennyiségű csapadék is előfordult, egyes körzetekben a jégeső is károkat okozott. Közleményük szerint különösen az ország déli megyéiben fordult elő, hogy egy nap alatt egy-másfél havi májusi csapadékmennyiség is lezúdult. A meteorológiai szolgálat mérőállomásain szombaton mérték a legnagyobb napi csapadékmennyiséget. Az eddig beérkezett adatok alapján a legtöbb eső a Baranya megyei Páprádra hullott: 98,6 milliméternyi 24 óra alatt. Ezzel a május 3-ai napi csapadékrekord is megdőlt. Szombaton napközben a zivatarfelhők Magyarország északi területein is okoztak jelentősebb csapadékot. A Heves megyei Verpeléten 52 milliméternyit mértek, és az esti órákban dél felől egy kiterjedtebb csapadékzóna is elérte az országot - írták. Vasárnap reggelig Baranya, Bács-Kiskun és Csongrád megye déli részein szinte mindenütt 25 milliméter feletti csapadékösszeget regisztráltak. Drávaszabolcstól egészen Barcsig nagyobb területen is 50 liternél nagyobb vízmennyiség zúdult le négyzetméterenként. Az országon belül meglehetősen egyenlőtlen volt a csapadék eloszlása. Az Északi-középhegység egyes részein egy csepp eső sem hullott, de az Észak-Dunántúlon is maradtak száraz területek - olvasható a meteorológiai szolgálat közleményében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.