Közélet

Kiskertesekkel egyeztetett a polgármester, a Fidesz-KDNP megoldást ígér

Kiskertesekkel egyeztetett a polgármester, a Fidesz-KDNP megoldást ígér

2014. május 7., szerda
Kiskertesekkel egyeztetett a polgármester, a Fidesz-KDNP megoldást ígér
kiskertesek02_gs

Botka László szerint a Fidesz csak beszél a kiskertesekről, de nem tesz értük, míg Gyimesi László úgy értékeli, hogy az MSZP kampánytémává silányítja több ezer szegedi ügyét. A hétfői közgyűlés után a polgármester a Családok a Kiskertekért Egyesület tagjaival folytatott megbeszélést.

Több mint 3000 kiskerttulajdonos van Szegeden, az elmúlt években 1500-nál is többen költöztek az érintett városrészekbe.

Botka László

MSZP-s polgármester a Családok a Kiskertekért Egyesület tagjaival folytatott megbeszélés utáni sajtótájékoztatóján elmondta, az érintett területek nagy részében 3%-os beépítettségi szintet engedélyeznek a jogszabályok, amit több tulajdonos túllépett „Egy adott területen, városrészben, telken a beépítettségi százalék meghatározása nem az önkormányzat kénye-kedve szerint történik. Rettentő szigorú országos jogszabályok, például az országos településrendezési és építési követelmények, az OTÉK előírásainak kell megfelelni” – szögezte le a városvezető hozzátéve, ahogy eddig is, a jövőben is mindenben megpróbálják segíteni a kiskertes övezetben élőket. Elmondta, az OTÉK a korábbinál sokkal szigorúbb, összesen 21 pontban összegyűjtött feltételrendszert léptetett életbe, ezen felül a kiskerteknél is be kell vezetni a hulladékszállítást, továbbá a május elsején életbe lépett földtörvény termőfölddé nyilvánította a zártkerteket, ami megnehezíti például az eladásukat. Ahogy tavaly ősszel

beszámoltunk róla

, az egyesület azt kezdeményezte, hogy 5%-ra emeljék a beépíthetőség mértékét Tompaszigeten, Tápén és Gyálaréten, amit a novemberi közgyűlés tárgyalt. A Családok a Kiskertekért Egyesület elnöke,

Sándor János

akkor arról tájékoztatott, hogy Baktó és Subasa beépítésre szánt területek, ott 5%-ot javasoltak az egyesület tagjai, illetve 10%-ot a már meglévő ingatlanok vonatkozásában csökkentett részleges közművesítettségi előírással. A Gyálaréti, Tompaszigeti és a Tápéi kiskertek esetében is 5%-ot támogatnák, ha pedig bevonják az említett területeket a beépítésre szánt körbe, akkor ezt 10-re emelnék. A sajtótájékoztatón Botka közölte, a városi főépítész a közgyűlés után levélben kérte az állami főépítészt állásfoglalásra, de a decemberi válaszlevélben elutasították a város kérelmét és az OTÉK feltételrendszerét ismertették.

kiskertesek01_gs

A május 5-i közgyűlésen a Fidesz helyi elnöke,

Gyimesi László

interpellált a kiskertesek ügyében, többek között arra volt kíváncsi, hogy a lejárt határidejű határozatokat miért nem hajtották végre, és többek között arra is kíváncsi volt a képviselő, hogy a Családok a Kiskertekért Egyesület minden javaslatát beépítik-e az újból véleményezés előtt álló településszerkezeti tervbe és építési szabályzatba. „Mikorra kívánják befejezni az eljárást? Miért nem támogatják a több ezer szegedi életét meghatározó folyamatot?” – zárult a fideszes politikus interpellációjának kérdéssora. A sajtótájékoztatón Botka László arról is tájékoztatott, hogy idén 10 millió forintot különítettek el a költségvetésből arra a célra, hogy város mind a 13 kiskertes övezetében tanulmánytervek készüljenek, hogy ismert legyen, a területek az OTÉK 21 pontos feltételrendszeréből minek felelnek meg. Ezek teljesítése szükséges ahhoz, hogy felmentést kérhessen az önkormányzat a 3%-os beépítettségi arány alól. Tompasziget, Gyálarét és a tápéi terület felmérése május végén zárul le, a fennmaradó tízről pedig augusztus 31-ig készül el a tanulmányterv. „Csak ezek után dönthet a közgyűlés arról, hogy újra az állami főépítészhez fordul engedélyért” – magyarázta.

Jelenleg tíz házra van kiadva bontási határozat

Angyal Gabrielláék

subasai hétvégi házára is bontási engedélyt adtak ki, ők 1%-kal lépték túl a megengedett mértéket. A SZEGEDma.hu-nak elmondta, tisztában voltak a szabálysértéssel, bírságra számítottak is, de azzal nem értettek egyet, hogy az egész házat földig rombolják. „Az ügyünk a hatóságnál van, felfüggesztést kaptunk 2014 december végéig” – ismertette a jelenlegi helyzetet. A megengedett 3%-os beépítettség túllépése miatt tíz házra adták ki a bontási határozat – erről már a Családok a Kiskertekért Egyesület elnöke, Sándor János tájékoztatott. „Ezeket a házakat szeretnénk megmenteni, például, hogy fennmaradási engedélyt kaphassanak. Kispénzű emberekről van szó, akik azért menekültek ki a kiskertekbe, mert csak ott tudták életkörülményeiket rendezni. Javaslatunk arra vonatkozik, hogy a jelenlegi állapotot törvényesítsük, hogy megfeleljünk az OTÉK előírásainak. Fontos cél, hogy ez ne kerüljön pénzébe az önkormányzatnak, sem pedig a kiskerteseknek” – magyarázta Sándor János. Az országos főépítész válaszlevelével kapcsolatban megjegyezte, az egyesület által elkészített felmentési kérelmet véleményezésre küldték el, az állami főépítész válaszában bemásolta a jogszabályt, melynek meg kell felelni. „Az igaz, hogy polgármester úrék elküldték a felmentési kérelmünket, viszont az nem igaz, hogy az állami főépítész azt elutasította, ugyanis nem tehette meg ezt, mert véleményezésre kapták meg” – jegyezte meg. A kiskertesek bíznak abban, hogy a tanulmányok elkészülte után ismételt felmentési kérelmüket pozitívan bírálják el.

kiskertesek03_gs

A Fidesz közleményben reagált: az MSZP-nek csak a kampány idején fontosak a kiskertesek, a Fidesz-KDNP rendezni fogja a kérdést

„12 év MSZP-s polgármesterség elegendő idő lett volna arra, hogy megoldják a kiskertesek problémáit, amennyiben tényleg foglalkozni akartak volna velük. Négy hónappal az önkormányzati választás előtt kampánykérdéssé silányítja az MSZP a kérdést és méregdrága tanulmányokkal húzza az időt. Amikor tehettek volna értük, akkor nem tettek semmit. Csak a Fidesz-KDNP nyújtott be olyan indítványokat a Közgyűlés elé, amely megoldhatná a területen jelentkező problémákat. Ezeket valójában nem támogatta az MSZP. Indítványaink nyomán azonnal – minimum – 5%-ra lehetne emelni a legtöbb területen a beépíthetőségi szintet, ami több száz család helyzetét rendezhetné. Létrehoztuk a kiskerti útkeretet. A ciklusban több mint 70 millió Forintból több tucat utca újult meg minden kiskerti övezetben, javítva az ottaniak életminőségét. Amennyiben bizalmat kapunk az önkormányzati választáson, folytatódni fog az útjavítási program és az MSZP aknamunkája ellenére még az idén rendezni fogjuk a kiskerti kérdést” – zárul Gyimesi László szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.