Közélet

Hőterhelést mérnek a napfény városában

Hőterhelést mérnek a napfény városában

2014. május 18., vasárnap
Hőterhelést mérnek a napfény városában
SZS20140516_unger_janos_008

Huszonnégy meteorológiai mérőeszköz figyeli Szeged lakosainak hőterhelését a város bizonyos pontjain. A beérkezett adatok segíthetnek egy élhetőbb városkép kialakításában, illetve kánikula idején a vízosztást, aszfaltlocsolást is a legszükségesebb helyre pozicionálná.

A városok zöldövezetének visszaszorulása, a mesterséges beépítés és a globális klímaváltozás együttes hatást gyakorol a modern városlakó hétköznapjaira. Ennek hatásait hivatott vizsgálni a Szegeden és Újvidéken tavaly februárban indult projekt, amely a hőmérséklet, páratartalom mértékét, illetve az emberekre gyakorolt hatását veszi górcső alá.

A belvárosban a legnagyobb a terhelés

"Szegedre 24, Újvidékre pedig 27 elemű hálózatot építettünk ki, melynek adataiból a termikus viszonyok és az emberi hőterhelés településeken belüli elosztását bemutató térkép készül. Környezetünk hőmérséklete befolyással van komfortérzetünkre is, a város különböző pontjain pedig más-más mértékben terhelődik a lakosokra egy extrém forróságú nyári idő" - mondta el portálunknak

Unger János

, az SZTE Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára. Különösen fontos ez a mérés Szegeden azért is, mert az országban itt a legmagasabb a napsütéses órák száma. A rendszer adatai a projekt

nemrég indult honlapján

bárki által megtekinthetőek, a döntéshozók elé tárva pedig hasznos információval szolgálhat a hőségriadón elrendelt intézkedések koordinálásához. "A kapott adatokból leszűrhető, hogy a városnak hol kell fokozottabb intézkedéseket tenni, locsolni az utat vagy vizet osztani" - magyarázta.

hoterkep

"Beépítettség szempontjából bizonyos városszerkezeti típusokat jelöltünk ki, amely a város területét is lefedi egyben. Megfigyelőállomás működik a Bartók téren, az egyetem épülete mellett, illetve a külterületen is - Makkosháza, Baktó, Tarján területén" - mondta el a szakember. Legnagyobb hőterhelés a belvárosban éri a járókelőket, ahol a fás zöldterületek jelentős részben visszaszorultak. A hőtérkép városfejlesztési szempontból is figyelmet érdemel, a vegetáció árnyékol és párologtat, hiánya pedig érezhető például az Árpád téren is, melynek szinte teljes területét lebetonozták. A várhatóan öt évig működő rendszer segítségével néhány napra előretekintve meg tudják jósolni a kánikulát és a várható szélerősséget is, amely segíthet a felkészülésben és az intézkedések hatékonyabbá tételében egyaránt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.