Egyetem

Glattfelder kapocs volt a szegedi egyetem és az egyház között + FOTÓK

Glattfelder kapocs volt a szegedi egyetem és az egyház között + FOTÓK

2014. május 13., kedd
Glattfelder kapocs volt a szegedi egyetem és az egyház között + FOTÓK
glattfelder_gyula_kiallitas16_gs

Fellépett a szegedi egyetem 1936-os bezárása ellen, s neki köszönhetjük a Dóm téri oktatási épületeket is. Glattfelder Gyula személye híd volt az egyetem, az egyház és a város között. Kedden kiállítás nyílt tiszteletére.

Glattfelder Gyul

a csanádi püspök egyetemmel kapcsolatos munkásságáról emlékeztek meg az SZTE Klebelsberg-könyvtár földszinti kiállítóterében. A főpásztor nyolcvan éve vehette át szegedi egyetemi díszdoktori címét. "Ez a kiállítás tanulságokat vet fel egy olyan időről, amikor az együttműködés létfontosságú volt" - vezette fel a kiállítást

Szabó Gábor

, az egyetem rektora, utalva ezzel a csanádi püspök egyetemfejlesztéssel kapcsolatos munkásságára. Glattfelder személye ugyanis egyfajta hidat képzett az egyetem, az egyház és a város között: neki köszönhetjük, hogy a Dóm téri oktatási épületeket és azt is, hogy felsőházi tagként 1936-ban fellépett a Tisza-parti universitas bezárása ellen. Püspöksége székhelyén, vagyis Temesváron számos egyházmegyei szemináriumot és papnevelő intézetet létesített, ahol a trianoni békeszerződés után nem kívánatos személlyé nyilvánították. Ekkor költözött Szegedre, de még ezek és az egyházmegye határvonalának újrarajzolása sem tántorította el attól, hogy segítse a várost és annak felsőoktatási intézményét. Az egyház és egyetem szoros összefogása a múltban már bizonyította erejét: "előre csak így vezet út" - fejezte be köszöntőjét.

glattfelder_gyula_kiallitas11_gs

Az egyház és tudományok együttműködésére hívta fel a figyelmet

Kiss-Rigó László

Szeged Csanádi Egyházmegye püspöke is. "Testvéri és jó szomszédi viszony jellemzi a két intézményt" - mondta. Hozzátette, az elmúlt fél évezredben más európai országok fellendülését is ez a kapocs eredményezte. Három intézmény közös munkáját láthatjuk a tárolókban: a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Levéltára, a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kuno Könyvtára és Egyetemi Levéltár gyűjteményéből a történetírók, valamint a Délmagyarország napilap archív hasábjairól elevenedik meg az ismeretlen ismerős Glattfelder.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.