Kultúra

Gábor Áron táncdrámája a szegedi színház színpadán

Gábor Áron táncdrámája a szegedi színház színpadán

2014. május 17., szombat
Gábor Áron táncdrámája a szegedi színház színpadán
HTE

Gábor Áron rézágyúja bizony fel lesz virágozva, a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes ugyanis a székely kisbirtokosból lett magyar nemzeti hős történetét néptánccal fűszerezett táncdrámában eleveníti meg a szegedi színpadon.

"

Gábor Áron

nemzeti hőse a székelységnek és magyarságnak, aki az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc idején saját életét áldozta fel a nemzetért. Egyrészt az ő heroikus történetét visszük színre, másrészt feltesszük a kérdést: akad-e a mai vezetőink között olyan, aki felvállalná ezt a mintát, aki harcolna nemzetéért?" - mesélt

Orza Călin

rendező-koreográfus arról, miként teszik aktuálissá a 200 éves eseményt. Gábor Áron példamutató cselekedete, hogy a kor technikai buktatóinak ellenére képes volt ágyút önteni, s ezzel felvenni a harcot az osztrákok ellen Háromszéken. Táncdráma, de nem folklórműsor. A darab néptáncelemekből építkezik: "megpróbáltunk a Háromszéken már kihalt mozdulatokat feleleveníteni, ugyanakkor a csatajelenetekben igyekeztünk minimálisra venni ezeket a mozdulatokat, illetve kis torzítással alkalmassá tenni a tartalom kifejezésére." Akik pedig táncolják:

Dombi Rózsa, Csáki Gabriella, Lukács Réka, Tőkés Edit, Tüzes Csilla, Vajda Katalin, Váradi Ágnes, Virág Imola, Fülöp Csaba, Gere Csaba, Kiss Adorján, Márton Csaba, Pável Hunor, Tőkés Zsolt és Vitézi György

. Címszerepben

Kocsis Hunor-Tibort

láthatjuk, feleségét pedig

Ürmösi-Incze Mária-Terézia

alakítja. A sepsiszentgyörgyi Gábor Áron című produkciót május 22-én, 19 órától láthatja a szegedi közönség a kisszínházban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.