Közélet

10 éves csatlakozásunk jegyében zajlott a szegedi Európa-nap + FOTÓK

10 éves csatlakozásunk jegyében zajlott a szegedi Európa-nap + FOTÓK

2014. május 11., vasárnap
10 éves csatlakozásunk jegyében zajlott a szegedi Európa-nap + FOTÓK
agora02_gs

A 2004 óta csatlakozott uniós országokat is bemutatták az Agóra udvarán rendezett Európa-napon, vagyis az európai béke és egység napján a Europe Direct Szeged által szervezett családi programok keretében.

Mind a huszonnyolc uniós tagállamban megünneplik az Európa-napot, az idei évben az európai történelem több fontos fordulópontjáról is megemlékezve. A 2004-ben csatlakozott tíz tagállam – köztük Magyarország – uniós tagsága mellett a berlini fal leomlásának 25. és az első világháború kitörésének 100. évfordulójáról megemlékeznek. Szegeden a Europe Direct Szeged európai uniós információs iroda által kvízekkel és játékokkal színesített programokról az iroda vezetője,

Kardos Lili

elmondta, kifejezetten a családok és az általános iskolások számára állították össze az Európa-napot. „Az európai kultúra sokszínűségét mutatjuk be, továbbá az egyes tagállamokban honos növényeket és állatokat, a Somogyi-könyvtár standjánál pedig például meséken keresztül barangolhatunk a különböző országokba. Ezeken felül partnereinkkel közösen vaktérképekkel, kirakókkal, társasjátékokkal és uniós totóval is készültünk” – sorolta a programokat Kardos Lili. Hozzátette, fontos, hogy a gyerekek minél hamarabb találkozzanak a sokszínű Európával, hiszen az életük része, de számukra csakis játékos módon próbálnak ismereteket átadni. A kimondottan gyermekeknek összeállított 13+1 kérdéses totó mindhárom változatát kitöltötte

Botond

, aki büszkén mesélte, hogy mindössze három hibája volt. A gyerekek minden egyes állomáson egy-egy pecsétet kaptak, ha teljesítették a feladatot, és aki hármat összegyűjtött, részt vehetett az óránkénti ajándéksorsoláson. Iskolás csoportokat is várt a Europe Direct Szeged az Európa-napra, az intézményeknek is ajándékokkal készültek. A legtöbb diákkal résztvevő általános iskola 50 ezer forintos könyvutalványban részesült, de 30 és 20 ezer forintos utalvány is gazdára talált a rendezvényen.

Az SZTE Füvészkert standjánál bemutatták az idei év növényeit, a mezei juhart, a citromfüvet és az év vadvirágát, a szibériai nőszirmot is. Balogh-Langer Lajos, a füvészkert ügyvivő szakértője elmondta, Horvátországból származó mediterrán növényeket is fel kellett ismerniük a gyerekeknek és a feladat részét képezte, hogy az abból készült termékeket is megnevezzék. „A gyerekek nagyon ügyesek, a levendulát, az olajfát és a kaktuszt könnyen felismerik és azt is tudják, hogy mi készül belőlük” – fogalmazott. A Szegedi Nemzeti Színház asztalánál egy kirakó várta a gyerekeket a pecsétért, valamint bemutatták a társulat erdélyi kötődésű művészeit is. Többek között kirakózott a Béke Utcai Általános Iskola első osztályos diákja, Birinyi Szilvia, Kiss Márió pedig kitöltötte az uniós totókat, kipróbálta az ördöglakatot és a Szegedi Vadaspark csótányait, siklóját és teknősbékáját is megsimogatta. A domaszéki Bálint Sándor Általános Iskola hatodikos tanulója portálunknak elmondta, az összes feladatot ki szeretné próbálni, a Somogyi-könyvtár asztalához is mindenképpen ellátogat. „Társasoztunk, a másik asztalnál uniós országokról feltett kérdésekre válaszoltunk, most pedig a különböző nyelveken leírt köszönéseket csoportosítjuk, ami elég nehéz” – fogalmazott Boldizsár Dalma, aki osztálytársával, Püspök Fannival közösen próbálta kitalálni, hogy az Ahoj vajon milyen nyelven is van. Robert Schuman francia külügyminiszter 1950. május 9-én Párizsban új európai politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel, ez a javaslat alapozta meg az Európai Uniót, erre is emlékeznek az Európa-napon, melyet Magyarországon idén 19 településen ünnepelnek színes programokkal. Az idei rendezvény központi témája a 2004 óta csatlakozott uniós országok bemutatása, továbbá Magyarország 10 éves csatlakozási évfordulója. A Europe Direct Szeged európai uniós információs iroda és partnerei is e témák köré csoportosítva állították össze a családi rendezvény programjait.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.