Kultúra

Erdély és Szeged között nyílt híd a Művészetek Hídján + FOTÓK

Erdély és Szeged között nyílt híd a Művészetek Hídján + FOTÓK

2014. május 17., szombat
Erdély és Szeged között nyílt híd a Művészetek Hídján + FOTÓK
Mars_ter_kiallitas03_gs

Szeged és Erdély tájképei elevenednek meg Bartáné Papp Andrea festőnő és gobelinszövő kiállításán, melyet péntek délután nyitottak meg a Mars téri piac nagycsarnokában. Lazúros technikával készült akvarelljeit a Művészetek Hídján tekinthetik meg az érdeklődők.

Csendélet két szál virággal, egy hargitai mező, vagy egy szegedi templomtorony -

Bartáné Papp Andrea

festőnő munkáin a természet közelsége annak eredeti valójában köszön vissza. Alkotásain is a maga szerény, mindenfajta hivalkodást nélkülöző világképe rajzolódik ki, tisztelettudóan helyet adva a táj természetes valójában lévő szépségnek. A Mars téri piac Nagycsarnokában található Művészetek Hídján ezúttal a szegedi festőnő munkáiból nyílt kiállítás. Szeged és környékének természeti értékei mellett a Hargita szépségeit is vászonra vetette a művész, utóbbi tájképekhez a Szentegyházi művésztelepen szerzett élményei is ihletet adtak. "A Híd címet kapta a tárlat, amely több szempontból is találó, hiszen Szeged, a Bánság, Erdély között köt össze kultúrát, időt és teret egyaránt" - méltatta a tárlatot

Dobayné Deák Éva,

a Vidékfejlesztési Minisztérium vezető főtanácsosa. Mint mondta, a lazúros technikával készült akvarellek és a mellettük szintén kiállított gobelinek is természetes alapanyagok felhasználásával készültek. "A nyitottságot, természet felé fordulást erősítik az itt látott művek, melyek közöttünk is hidat építenek. Erre pedig nagy szükség van a mai világban" - emelte ki Dobayné Deák Éva.

"Míg a festményeken Erdély tája köszön vissza, a gobelinszövés a Dunántúlhoz kötődik, hiszen ott kezdtem el foglalkozni vele. Kis hazánk egy picit egybesűrítve látható itt a piacon" - mondta el a SZEGEDma.hu kérdésére Bartáné Papp Andrea. Emellett gyermekei, családja is megtalálható a képeken, még ha az avatatlan szemnek elsőre ez fel sem tűnik - az egyik alkotásán lévő amarillisz öt virága őket jelképezi. A festőnő a Tömörkény Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolában Szalay Ferenc és Zoltánfy István tanítványaként végzett textil szakon. Tanulmányait Szegeden a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán folytatta. Szathmáry Gyöngyi ösztönzésére a festés mellett kitartott a szövés a kézművesség művelése mellett. Művészeti iskolába tanított s közben szorgalmasan szőtt, festett, művésztelepen szervezőként és alkotóként vett részt Süttőn, az Atkai holtágnál, Vasadon, Szentegyházán, Mártélyon, mint „közösség-szervező”, család és tanítványok összetartója, s úgy is, mint alkotó.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.