Egyetem

Élettel telik meg a magkórház: költözik a központi intenzív és műtő + FOTÓK

Élettel telik meg a magkórház: költözik a központi intenzív és műtő + FOTÓK

2014. május 28., szerda
Élettel telik meg a magkórház: költözik a központi intenzív és műtő + FOTÓK
kozponti_intenziv07_gs

Az önálló sürgősségi betegellátó osztály múlt pénteki átadását követően megindul a költözés az új 265 ágyas klinikai tömbben és a felújított 410 ágyas klinikai épületben is.

Hamarosan megkezdődik a betegellátás Szeged legmodernebb klinikáján. A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ új, 265 ágyas tömbjének szakaszos birtokba vétele a műtőkapacitásnak a 410 ágyas korábbi „új” klinikáról történő áthelyezésével indul el június elején. Ezzel párhuzamosan a 410 ágyas épületen belül is sor kerül egyes kórházi osztályok átköltöztetésére a korszerűsített „A” és „B” szárnyba – számoltak be szerdán róla sajtóreggeli keretében.

Stubnya Gusztáv,

az SZTE magkórház működésének kialakításáért felelős rektori biztosa azt mondta: június folyamán kezdik az új műtők használatba vételét a 265 ágyas klinikán, illetve korszerűsítik a 410 ágyas épület régi műtőit is. Megteszik az első lépéseket az egységes intenzív osztály kialakítása felé is.

Varga Endre

professzor, az SZTE Traumatológiai Klinika vezetője úgy folytatta, a 265 ágyas tömbben német tervek alapján 8 vadonatúj, mindent igényt kielégítő panelműtőt alakítottak ki. Ezeket a legmodernebb műtőasztalokkal, műtőlámpákkal, röntgenkép-erősítőkkel szerelték fel, és a műtéti beavatkozások élő közvetítését is biztosították. A betegek műtőasztalra helyezését speciális betegátemelő rendszer segíti. Ugyanilyen módon újítják majd fel a 410 ágyas klinika 6 műtőjét, azaz összességében 14 egyenrangú egységből álló központi műtője lesz a klinikai központnak. Megjegyezte, esztétikailag is kellemes környezetet kínálnak majd ezek a műtők, és modern eszközöknek, valamint a felkészült szakembereknek hála még hatékonyabbá és biztonságosabbá teszik a betegellátást. A műtők költözése egyébként június 20-a körül várható.

Molnár Zsolt professzortól, az SZTE Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet vezetőjétől megtudtuk: az intenzív egységek eddig szétszórva, négy részlegen, 27 ágyon működtek. A következő hetekben megkezdődik az egységesítés: először az „új” klinika eddigi intenzív osztálya és a körintenzív költözik a 410 ágyas klinika korszerűsített részlegébe. Itt végeredményben egy 36 ágyas, egységes központi intenzív osztály jön majd létre, mely öt szakmát fog össze – csak a gyermekintenzív marad a gyermekklinikán. Ő is örömmel újságolta, hogy világszínvonalú ágyak, monitorok, lélegeztetőgépek állnak majd a szakemberek rendelkezésére. Tapasztó Sándor projektvezető végül arról szólt, hogy az immár nagyprojektté nyilvánított, összességében 14,5 milliárd forintos klinikai beruházás során 10 milliárdnyi támogatást már lehívott a Szegedi Tudományegyetem. A 265 ágyas épület megkapta a használatba vételi engedélyt, a következő feladat a beköltöző szakmák működési engedélyeinek megszerzése. A csúcstechnológiát képviselő eszközök, berendezések beszerzése, szállítása is folyamatos. A 265 ágyas tömb kivitelezése 2014 végén zárul le. Ezt követheti a 410 ágyas épület komplex átépítése, tűzvédelmi szempontú korszerűsítése, a kórtermek vizesblokkosításával, akadálymentesítésével. Ezen projektrész jelenleg az engedélyezési eljárásnál, a közbeszerzés előkészítésénél tart.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.