Közélet

Egészségcseppek: a lézeres szemműtétről és a zöldhályogról + VIDEÓ

Egészségcseppek: a lézeres szemműtétről és a zöldhályogról + VIDEÓ

2014. május 30., péntek
Egészségcseppek: a lézeres szemműtétről és a zöldhályogról + VIDEÓ
stefania_klinika_logo

Mi mindenre lehet alkalmazni a lézeres szemműtétet és mit érdemes tudni a zöldhályogról? Kallai Jánossal, a Stefánia Klinika szemész, kontaktológus szakorvosával beszélgettünk.

A lézeres technológia nem új, viszont folyamatosan fejlődő műtéti eljárás a szembetegségek, szemészeti eltérések kezelésére. Már húsz éve korrigálják vele látószervünket a szakorvosok, például a szem fénytörési hibáinak javítására. Rövidlátók esetében, vagy azoknál, akik nem tudják elolvasni a kezükben tartott újságot lézeres műtét alkalmaznak.

Kallai Jáno

s kifejtette, az ilyen szaruhártya operációk mindössze 20 percet vesznek igénybe, s 3-4 napos lábadozási időt hordoznak magukban. Kontaktlencsét kapnak a szaruhártya megóvásáért és gyógyulásáért, amelyet csupán néhány napig kell hordaniuk, majd ha javul a látásélesség, akár munkába is állhatnak. Ugyancsak elterjedt az a dupla lézeres eljárás, amelynek során először lebenyt képeznek a szaruhártyára, majd egy másik berendezéssel a szaruhártya kritikus pontjait célozzák meg a lézerrel. Ezek után nincs szükség kontaktlencsés védelemre, a beteg látása szinte azonnal jobb lesz. A zöldhályog a világ egyik leggyakoribb szemészeti betegsége, ráadásul a legtöbb esetben a vakság felelőse is. A negyven év feletti korosztály mintegy két százalékát érinti, rendszeres szűrővizsgálatok hiányában szinte észrevétlenül támadja meg a szervet. Fajtáját három csoportra sorolhatjuk: az elsődleges zöldhályohos megbetegedés esetében szemészeti háttérbetegség nem üti fel a fejét, a másodlagosnál már valamilyen mögöttes betegségről beszélhetünk, míg a veleszületett zöldhályog a legkisebbek szeme világát is megtámadja. Kallai János tanácsa, hogy a negyven év felettiek gyakorta látogassák a szemészetet, főleg akkor ha visszatérő fejfájást, szemfájdalmat, esetleg fénypontok felvillanását tapasztalják. Intő jel lehet még a szempirosság és nyomásérzés a szemben, de előfordulhat, hogy valaki genetikailag hajlamos a betegségre.

Tekintse meg a Telin Tv videóját és látogasson el a Stefánia Klinika weboldalára is

! http://www.youtube.com/watch?v=Ap0bJFi4eF8&feature=youtu.be

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.