Közélet

A Magyar Fesztivál Szövetség megreformálná a támogatási rendszert

A Magyar Fesztivál Szövetség megreformálná a támogatási rendszert

2014. május 26., hétfő
A Magyar Fesztivál Szövetség megreformálná a támogatási rendszert

A fesztiváltámogatási rendszer megreformálását szorgalmazta kétnapos tavaszi konferenciáján a Magyar Fesztivál Szövetség, amely szerint a hazai fesztiválminősítési programot be kellene építeni az állami források minőség elvű felosztási rendszerébe.

A kulturális fesztiválok számára kiírt pályázatra soha nem tapasztalt mennyiségű igény érkezett be, köztük tömegével olyan közművelődési események, városi protokoll rendezvények, amelyek korábban alapvetően a települési és megyei forrásokra támaszkodtak, ám ezek hiányában most az országos kultúra-finanszírozási rendszerhez folyamodtak - szerepel a szövetség MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében. Mint írták, a Nemzeti Kulturális Alap Kulturális Fesztiválok Kollégiuma a megszokott gyakorlatával már nem tudja maradéktalanul kezelni ezt a helyzetet. "A támogatottak között van olyan, amely nem fesztivál, még csak nem is kulturális esemény, viszont hiányoznak bizonyítottan értékes kulturális missziót betöltő fesztiválok vagy ha jelen vannak, nagyságrendjükhöz képest jelentéktelen támogatást kaptak" - állapította meg a Magyar Fesztivál Szövetség. A résztvevők úgy vélték, több szempontból is időszerű volna a program beépítése az állami források minőség elvű felosztási rendszerébe. A konferenciával egy időben látott napvilágot az Nemzeti Kulturális Alap Kulturális Fesztiválok Kollégiumának legutóbbi döntése, amelynek tanulságait az érintettek, a fesztiválszervezők helyben levonhatták. Kiemelték: a szakmai szűrő hiányát - amit egy objektív minősítési rendszer jelentene - a végeredményen különösen lehet érzékelni. A konferencián elhangzott, hogy a mintegy 400 eltérő méretű, műfajú, ismertségű és tematikájú fesztivál és rendezvény szakmai megítélése egy néhány fős bizottság számára, megfelelő előkészítés nélkül szinte lehetetlen feladat. A Magyar Fesztivál Szövetség konferenciáján a 105 tagszervezet képviselői mellett részt vettek a legnagyobb magyarországi fesztiválok vezetői is. A Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban és Leányfalun tartott kétnapos összejövetelen szó esett a hungarikumok és a fesztiválok kapcsolatáról, valamint a Magyar Fesztiválregisztrációs és Minősítési Program eddigi működéséről és jövőjéről, amihez

Kathrin Deventer

, az Európai Fesztivál Szövetségének főtitkára is csatlakozott. Előadásában kiemelte: a most formálódó európai fesztiválminősítési rendszer alapjául jórészt a Magyarországon 2008 óta működő regisztrációs és minősítési rendszer szolgált.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.