Közélet

Tojásfestés és fonott kalács várt Ópusztaszeren rügyfakasztó vasárnap + FOTÓK

Tojásfestés és fonott kalács várt Ópusztaszeren rügyfakasztó vasárnap + FOTÓK

2014. április 20., vasárnap
Tojásfestés és fonott kalács várt Ópusztaszeren rügyfakasztó vasárnap + FOTÓK
husvetopusztaszer_mj028

Vízbevető hétfő előtt, vagyis rügyfakasztó vasárnap húsvéti készülődésbe kezdett az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark. Habár ma a kézműveseké és a mesemondóké volt a terep, s még nem kellett attól tartania a látogatóknak, hogy valaki kéretlenül a nyakukba önt egy vödör vizet, húsvéthétfőn érdemes lesz váltóruhát vinni.

Az izzó parázs illata már messziről a skanzenba csalogatta a látogatókat, ahol

Lepár Karolina

tojásfestéssel készült a kicsiknek,

Kovács Anna

pedig további két asszonnyal kalácssütésre várta a magyar gasztronómia szerelmeseit. 1 kg liszt, 6 dl tej, 4 tojás sárgája, 10 dkg cukor, 1 teáskanálnyi só, 10 dkg margarin, 1 kocka élesztő és egy leheletnyi reszelt citromhéj, ez a titka a hagyományos fonott kalácsnak. A vendégek soraiból előlépett egy-egy rutinos háziasszony is, hogy tippeket cseréljen és trükköket tanuljon a hagyományőrzőktől. A kemence udvarában felállított asztalon fehér tojások sorakoztak, arra vártak, hogy Lepár Katalin ünnepi gúnyába öltöztesse őket. "Nagyon régi módszerrel, tojásírásos technikával díszítem fel ezt a tojást. A megmerevített viaszt egy speciális szerkezet segítségével felviszem a héjra, amit a közel egy óra hosszas festés után letörlök. Így marad meg a minta" - árulta el portálunknak a technikát.

husvetopusztaszer_mj039

"A csikósok, a gulyások bő gatyában járnak. Azok élik világukat, akik ketten hálnak" - szóltak a csujogatók. Pörgő szoknyák és csattogó csizmák hangjától van hangos a skanzen, ahol a vásári komédiások mókás feladványokkal, Zsuzsi nénje népi dögönydével (vagyis gyógyászattal),

Papp Lászlóék

pedig pusztai parasztkonyhával készültek a húsvétvasárnapra. A szomszédos terelőkarámban bárki megleshette, hogyan vetik le téli bundájukat a rackák, illetve, hogyan dolgoztak annak idején a pásztorok a magyar terelőkutyákkal. A legkisebbek a Madzag gyermekjátszóban megismerkedhettek az aranyszőrű bárány legendájával, a Cserregő Bábtársulat előadásában pedig Az aranytojást tojó tyúkocska vásári bábjátéka volt látható. Ha már a legendáknál tartunk, a nomád park lovas pályáján a Csodaszervas-történet elevenedett meg a kíváncsiskodók előtt. A hagyományőrök használat közben mutatták be a magyar honfoglalók legalapvetőbb fegyvereit, így az eurázsiai sztyeppék rémét, az íjat és a megfélemlítésre, iránymutatásra szolgáló zengő nyilat. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark tehát húsvéthétfőn is várja a látogatókat, a részletes programot az alábbi linken érhetik el,

ITT

. A vasárnapi festménykiállításról készült anyagunkat pedig

ITT

érhetik el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.