Közélet

Németh István: Szegeden is a KTI jeleníti meg az emberek valós problémáit

Németh István: Szegeden is a KTI jeleníti meg az emberek valós problémáit

2014. április 2., szerda
Németh István: Szegeden is a KTI jeleníti meg az emberek valós problémáit
nemethistvan01
Mint arról már korábban beszámoltunk, a szegedi 1. számú választókörzetben civil jelöltet állított a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt. Németh István képviselőjelölttel a választási kampány hajrájában beszélgettünk.

- Mi késztette arra, hogy vállalja a megmérettetést a 2014-es országgyűlési választáson, és miért pont ebben a formációban?

- Azok közé tartozom, akik számára fontos, hogy a dolgok menetébe beleszólása legyen. Nem tartom helyes iránynak az emberek passzivitását, bár az elmúlt 25 év történéseinek ismeretében valamelyest megértem azt. 2012-ben csatlakoztam a

Civil Városi Unió egyesülethez

, amely az országgyűlési választáson a

Szili Katalin

vezette KTI Néppárttal együttműködve engem jelölt az 1. választókörzetben. A KTI az a párt, amely leginkább támaszkodik a civil szervezetekre, így programjában is megjelenhetnek az emberek valós problémái.

- Ezek szerint a CVU baloldali kötődésű egyesület?

- Bár magam a szó klasszikus értelmében baloldali értékrendet képviselek, a CVU tagjai között találunk mind jobb-, mind baloldali kötődésű embert egyaránt. Abban azonban valamennyi tagunk egyetért, hogy egy valódi demokráciában végre szükség lenne egy hiteles baloldali ellenzékre. A KTI Néppártban ezt véljük megtalálni.

- A parlamentben korábban is volt baloldali párt, és a választáson is baloldali ellenzékként jelenik meg több párt összefogása...

- Az én véleményem szerint a hagyományos bal-jobb megkülönböztetés idejét múlt. Ha azonban mégis ragaszkodunk ehhez, akkor azt kell, hogy mondjam: baloldali ellenzék nincs a magyar Parlamentben. Leegyszerűsítve ugyanis baloldalinak azt a politikát nevezném, amely a munkavállalók pártján áll. Ez a mostani álbaloldali, kormányváltónak nevezett csoportosulásról a legkevésbé sem állítható. Ők sokkal inkább a nemzetközi pénzvilág, a multik pártján állnak. Tulajdonképpen ennek köszönhető a Fidesz 2010-es kétharmada is. Jellemző a dolgok keveredésére, hogy kormányzati politikában, de még a radikális jobboldal programjában is számos baloldali elemet találhatunk.

- Mi az, amiben a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt újat tud kínálni a választóknak?

- Érdemes

a KTI 12 pontját

elolvasni, amely a legfontosabb programelemek esszenciája. A teljesség igénye nélkül: a teljesítményekhez igazodó, EU-hoz közelítő bér- és jövedelemrendezés, a legalacsonyabb jövedelműek adójának radikális csökkentése, a magáncsődtörvény megalkotása, a kétkamarás parlament, a képviselői visszahívhatóság, az átlátható pártfinanszírozás, a kis- és középvállalkozások kiemelt támogatása, a privatizációs szerződések felülvizsgálata, az állampolgári jogon járó alapnyugdíj bevezetése, a devizahitelek problémájának megoldása.

nemethistvan

A legfontosabb azonban talán a hitelesség. Ez nem az a baloldal, amelyet milliárdos vállalkozók, vezetnek, amelynek listáján egymás sarkát tapossák levitézlett liberálisok, listás helyekért ácsingózók, vagy melyet Simon-ügyek jellemeznek. A KTI hosszú évek óta dolgozó civil szervezetek szövetsége is, így például helyi kérdésekben megalapozottabb programokkal állhat elő.

- Ha már a hitelességet említi, Szili Katalint sokan a baloldal árulójaként tartják számon, sőt, most már az őszödi beszéd egyik kiszivárogtatójaként. Mit gondol erről?

- Szili Katalin valódi baloldali politikát akart az MSZP-től látni. Amikor bizonyossá vált, hogy ez nem lehetséges, nem maradt más választása, mint otthagyni pártját. A baloldal tragédiája, hogy sokan képtelenek „kiszeretni” az MSZP-ből, még akkor sem, ha nyilvánvalóan neoliberális politikát folytat. Ez tehát szerintem nem árulás, sokkal inkább elvhűség. Ami a másik ügyet illeti: ismereteim szerint Szili Katalin perelte a hányattatott politikai pályát befutó

Szabó Bálintot

. Nem tartom valószínűnek, hogy ezt megtette volna abban az esetben, ha nem lenne biztos az igazában.

- Hogyan látja Szeged lehetőségeit a választások után?

- Ez a város lényegesen többet érdemelt volna, mint amit az utóbbi 12 évben kapott. Különösen igaz ez az utolsó 4 évre, amelyre a politikai patthelyzet is rányomta bélyegét. Látványberuházások ugyan voltak, de semmi olyan fejlesztés nem valósult meg, ami haszonnal vagy legalábbis megtérüléssel kecsegtetne. Ezen sürgősen változtatni kellene, mert munkahelyeket, fejlődést csak ilyenek hozhatnak. Ehhez először is világos, hosszú távú célokat megfogalmazó várospolitikai koncepció kell a mai ad-hoc városfejlesztés helyett. És persze, nem utolsósorban egy olyan polgármester, akitől nem idegen a kompromisszumkészség, és aki partnernek, nem pedig legyőzendő politikai ellenfélnek tekinti a képviselőket. Mindez, ahogyan a KTI szlogenje is mondja: Rajtunk múlik!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.