Közélet

"Mindennapi kenyerünket..." - a péksütemények

"Mindennapi kenyerünket..." - a péksütemények

2014. április 30., szerda
"Mindennapi kenyerünket..." - a péksütemények
lipoti_pekseg07_gs

Folytatódik a SZEGEDma.hu ínycsiklandozó sorozata. Ezúttal nem csupán egy terméket mutatunk be a Lipóti pékség jóvoltából, hanem a sós és édes péksüteményeket vesszük górcső alá.

A kalács is péksütemény? Bizony az, a fittnes croissant, a fahéjas csiga és a kuglóf mellett a fonott kalács is felkerült a péksütemény névvel ellátott polcra. Habár a húsvétot már magunk mögött tudhatjuk, a Lipóti pékségben nem feltétel az ünnepnap ahhoz, hogy betérjünk egy finom, omlós kalácsra. Legyen sós vagy édes, egy kilós vagy 30 dekás, amit szemünk megkíván. Szeged egyébként is több ágon kötődik a csillogó barna tésztacsodához, a néphagyomány szerint mindenszentek ünnepén üres kóduskaláccsal vendégelték meg a temető kapujában a koldusokat. Ezt mindönszentök kalácsának nevezték.

lipoti_pekseg08_gs

Egyik nagy kedvenc - és nem csak a fogyókúrázók körében - az a már említett szilvalekvárral töltött fittnes croissant, amelyet tönköly lisztből készült tésztája és a magok miatt ropogós teteje miatt kedvelnek. S ha már a tönkölynél tartunk, a paprikával, hagymával, köménnyel, borssal, chillivel, fokhagymával ízesített tönkölykocka biztosíthatja az egészséges életmód alapját reggelire, ebédre és vacsorára is. Azonban felsorolni is hosszú lenne, mennyi ínycsiklandó finomság sorakozik a polcokon: a zizivel szórt dupla csokis csiga és a sajtos színházi perec a gyermekek kedvence. A cikk megjelenését támogatta a

Lipóti Pékség és Tejeskávézó

.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.